Forside
>
Blogg
>
Boazolihkku - reinlykke!
2019

Boazolihkku - reinlykke!

Da Mikkel Mathis Mikkelsen Eira fylte to år fikk han 100 kalver i gave av bestefaren sin. Med det fikk han sitt eget reinmerke, og ikke minst reinlykke.

Det var ikke nok for Mikkel Mathis å være født med reinlykke. Selv om det aldri var noe tvil om hva han skulle bli, er han er en av de unge reineierne, med store ambisjoner. Mikkel Mathis jobber hardt, og er i konstant utvikling. Han ønsker å ta reindriften ett steg videre. Han jobber ikke for å opprettholde samisk kultur. Mikkel Mathis jobber hver eneste dag for å tilby befolkningen i Norge førsteklasses reinkjøtt. Han jobber for å tjene penger.

For at Mikkel Mathis skal lykkes med rein må han satse. Tett med navnbroren Mikkel Mathis Hætta, som også har sin egen reinflokk, prøver de ut ny teknologi. I år har de GPS-sporing på noen utvalgte rein. Ved å følge flokken, og hvordan flokken vandrer, lærer de mer om matproduksjon på naturens premisser. Selv om begge kommer fra familier som har drevet med reindrift så langt tilbake det er mulig å spore, vet de at de kommer til å gjøre feil. De vil lære av feilene sine. Det er den eneste måten de kan bli bedre på. Målet er fjernstyrte droner, som forstyrrer reinflokken deres mindre. Da vil de kunne spare både tid, og drivstoff.

De to navnbrødrene Mikkel Mathis tenker reindrift i et langsiktig perspektiv. Når de står i merkegjerdet for å merke nye friske kalver vet de at all planlegging, investering, og det harde arbeidet, ikke gir resultater før tidligst året etter. Samtidig er de tilstede hver eneste dag for å følge med om flokken deres har det bra. Vær, snøforhold og beiteområder er formidlet muntlig gjennom generasjoner. Mye av hemmeligheten om reindrift er dypt forankret i samisk kultur. For å være sikker på at reinen klarer å nå maten i beiteområder kan opptil 300 ord for snø i dagligtalen benyttes. Vil du drive reindrift på naturens premisser, må du kunne samisk.

Mikkel Mathis Mikkelsen Eira. Foto: Knut Aaserud / Finnmark Rein
Mikkel Mathis Hætta. Foto: Knut Aaserud / Finnmark Rein

Navnbrødrene Mikkel Mathis bor begge i Kautokeino, og har reinflokken sin i renbeitedistrikt 34 Ábborássa. Distriktet strekker seg fra Kautokeino til Kvænangen i Nord-Troms. Vinterbeitet er variert, med store skogs- og viddeområder, mens sommerbeitet i Kvænangen har frodige gressområder. De leverer førsteklasses reinsdyrkjøtt til Norges befolkning gjennom Finnmark Rein. For Mikkel Mathis Mikkelsen Eira er lykken å kjøre ut til flokken på våren for å se de nyfødte kalvene. Reinlykke!

Gratulerer med dagen!

Alle bildene: Fotograf Knut Aaserud / Finnmark Rein

Relatert innhold

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Få Heimkunnskap i innboksen. Skriv inn din e-post adresse så sender vi deg nyhetene!

Takk! Du er nå meldt på vår nyhetsbrevliste.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!