Forside
>
Blogg
>
Boazolihkku - reinlykke!
2018

Boazolihkku - reinlykke!

Han fikk 100 kalver av sin bestefar på to-års dagen. Kalvene gav han sitt eget reinmerke. Og ikke minst reinlykke. Lykken har siden fulgt han.

Det var ikke nok for han å være født med reinlykke. Selv om det aldri var noe tvil om hva han skulle bli er han er en av de unge reineierne, med store ambisjoner. Han jobber hardt og er i konstant utvikling. Han ønsker å ta reindriften videre. Han jobber ikke for å opprettholde samisk kultur. Han jobber for å tilby befolkningen i Norge førsteklasses reinkjøtt. Han jobber for å tjene penger.

For at han skal lykkes med rein må han satse. Tett med navnbroren, som også har sin egen reinflokk, prøver de ut ny teknologi. I år har de GPS-sporing på noen utvalgte rein. De kan se hvor flokken er, og hvordan flokken vandrer. Selv om begge kommer fra familier som har drevet med reindrift så langt tilbake det er mulig å spore, vet de at de kommer til å gjøre feil. De vil lære av feilene sine. Det er den eneste måten de kan bli bedre på. Målet er fjernstyrte droner. Det forstyrrer reinflokken deres mindre. Og de vil spare tid og drivstoff.

De to navnbrødrene Mikkel Mathis tenker reindrift i et langsiktig perspektiv. Når de står i merkegjerdet for å merke nye friske kalver vet de at all planlegging, investering, og det harde arbeidet, ikke gir resultater før tidligst året etter. Samtidig er de tilstede hver eneste dag for å følge med om flokken deres har det bra. Vær, snøforhold og beiteområder er formidlet muntlig gjennom generasjoner. Mye av hemmeligheten om reindrift er dypt forankret i samisk kultur. For å være sikker på at reinen klarer å nå maten i beiteområder kan opptil 300 ord for snø i dagligtalen benyttes. Vil du drive reindrift på naturens premisser, må du kunne samisk.

Mikkel Mathis Mikkelsen Eira. Foto: Knut Aaserud / Finnmark Rein
Mikkel Mathis Hætta. Foto: Knut Aaserud / Finnmark Rein

Navnbrødrene bor begge i Kautokeino og har reinflokken sin i renbeitedistrikt 34 Ábborássa. De leverer førsteklasses reinsdyrkjøtt til Norges befolkning gjennom Finnmark Rein. Og jeg er stolt av det mangfoldet av råvarer vi i Norge produserer.

Gratulerer med dagen!

Alle bildene: Fotograf Knut Aaserud / Finnmark Rein

Relatert innhold

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Få Heimkunnskap i innboksen. Skriv inn din e-post adresse så sender vi deg tips om råvarer og tilberedning.

Takk! Du er nå meldt på vår nyhetsbrevliste.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!