Forside
>
Blogg
>
Derfor er de norske best!
2017

Derfor er de norske best!

Fordi, de norske, modnes langsomt gjennom sommeren. Lange lyse dager, og kjølige nordiske netter gir eplene et høyt syrenivå, og en helt spesiell frisk smak.

Høyt syrenivå, frisk smak

Det er slutt på tiden epletrærne kunne klatres i. Nå plantes de som stakittgjerder. På rad og rekke. Himmelretningen er heller ikke tilfeldig når epleprodusenter planter. Mest mulig lys på hele treet bærer mer frukt. Fra et ferdig utvokst tre kan bonden høste opptil 100 epler.

Aroma selger mest

I fjor ble det solgt 55 000 tonn med epler. Av dette er 14% norske. Du og jeg spiser ca 10 og en halv kilo epler hver i året. Aroma er sorten det selges mest av blant de norske. Sorten har 30% av markedet. Som en god nummer to kommer rød gravenstein. En 200 år gammel eplesort. Sorten er dessverre på vei ut, da den er for svak for soppangrep.

Bærer frukter

Eplebransjen har de siste 10 årene vært gjennom store endringer. Det har vært en kraftig innstramming på kvalitet fra produsent til kunde. Det satses også på sorter som gir gode og stabile avlinger, tilpasset det nordiske klima. For noen år siden fikk eplebonden 8 kr per kilo, i dag er kilosprisen økt til 15 kr for produsenten. Kunnskapen som deles bærer frukter.

Nesten null svinn

Eplebønder kaster minimalt av produksjonen. Svinn er nesten ikke eksisterende. Eplene som ikke kommer gjennom kvalitetskontrollen blir til saft, syltetøy og sider. Produsentene har vært, og er innovative, både med produkt og design.

Forbuden frukt...

...smaker best! Og ingen ting smaker vel bedre en epler fra naboens hage. Men, de kan henge en stund til;-). Tirsdag 26. september var nasjonaldagen for norske epler. Og nå er de på sitt aller beste. Du kan fint erstatte hvitvinen i sausen med syren fra eple, eller lag en deilig eplemos som pålegg til nybakt brød. Det er tid for sesongens feiring - av eple.

PS: Du kan la bunaden henge!

Relatert innhold

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Heimkunnskap deler ærlige og usminkede historier om bonden dag for dag, uke for uke i Takk for Maten!

Tusen takk. Sammen skal vi øke bondens lønnsomhet.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!