Forside
>
Blogg
>
Hva skal du ha til middag?
2017

Hva skal du ha til middag?

Noe friskt, svarer Nora, da mannens hennes ringer! Noe godt, svarte sønnene mine! Hørt det før? Kårer vi setningen til Norges mest brukte, klokka ti på halv fire?

Hva spiser vi egentlig til middag?

Kyllingfilet, ulike kjøttdeigretter og laks er de ingrediensene som har stått flest ganger på ditt og mitt middagsbord de siste 30 årene. Statistikken viser lite variasjon når vi kan kjøpe alt vi vil, når vi vil, enten det er sesong eller ikke.

Hva skjedde med råvarer i sesong?

Da jeg var liten ble kiloprisen på nypoteter annonsert på nyhetene. De første kostet 99 kr per kilo. I baksetet på opelen skjønte jeg at det var en stund til de små med skrellet på, som var like gode kalde som varme, kom på middagsbordet vårt. Gleden var stor da de først kom.

Julaften hele året

I dag kan vi kjøpe sesongbaserte råvarer året rundt. Det vi ikke produserer i den aktuelle sesongen her i Norge blir importert. Det blir som julaften hele året. Spenningen og gleden med variasjon forsvinner.

Hva skal du ha til middag, Eva?

"Jeg forsøker å planlegge uka hver søndag kveld", svarer Eva. "Men jeg kommer ikke lenger enn til mandag". 

Å planlegge en variert hverdagsmeny av råvarer i sesong, samtidig som at all maten vi kjøper skal bli brukt, er et stykke arbeid.

Heimkunnskap har planlagt for deg. Prøv gjerne vår hverdagsmeny.

God middag!

Relatert innhold

Heimkunnskap deler ærlige og usminkede historier om bonden dag for dag, uke for uke i Takk for Maten!

Tusen takk. Sammen skal vi øke bondens lønnsomhet.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!