Forside
>
Blogg
>
Kast loss
2017

Kast loss

Vi befant oss i "smult farvann" etter fotografering av drinker.

Alle kan blande en drink, men å blande en god, er en profesjon. Da oppskriftene skulle på bordet var gode råd dyre. På Vinmonopolet traff jeg Narve som loset meg videre. Du kan låne disse bøkene til i morgen, sa han. Bartenderens leksikon bind I og II, skrevet av Terje H. Henriksen. Et kjapt Google-søk, og forfatteren var sporet.

Fikk historien på kjøpet

Terje har jobbet med bar i hele sitt liv. På slutten av 80-tallet reiste han jorda rundt. Der andre ville ha tatt med Lonly Planet's guidebøker i sekken, pakket bartenderen med seg Courvoisiers's Book of the Best. Guiden til verdens mest spektakulære barer. Han fikk ikke bare oppskriftene. Han fikk historien bak med på kjøpet.

Hva er prinsippene bak en god drink?

Å bygge en drink

Enkleste å raskeste måten å mikse drinker. Alt skal rett i glasset. Metoden brukes når det er snakk om kun brennevin og mineralvann som gin og tonic. Rikelig med isbiter i glasset. Med mye is i glasset vil drinken raskt kjøles ned uten at isen smelter nevneverdig. Har du kun to til tre isbiter i glasset vil disse smelte før de rekker å kjøle ned drinken. Da får du en utvannet og litt lunken drink. I tillegg ender du opp med for mye mineralvann i drinken.

Å bygge en drink lagvis

Det finnes en god del "shooters" hvor ingrediensene skal legges i forskjellige lag. Du starter med den ingrediensen med høyest egenvekt og jobber deg oppover i glasset med lettere og lettere drikkevarer.

Å shake en drink

Når skal en drink shakes? Inneholder cocktailen juicer, fløte, melk eller egg skal den alltid shakes. Dette er ingredienser som ikke blander seg så lett. Fordelen med å shake er at du får blandet drinken så godt at du får en jevn smak gjennom hele drinken.

Å kjøre en drink i blender

Med en blender kan du lage alle typer frozen drinker. Blenderen kutter og lager purè av de fleste typer frukt og bær. Tykkelsen på drinken bestemmer du med mengden is som benyttes. Isbiter eller knust is? Små eller mellomstore isbiter er bra. Er isbitene veldig store vil de slite på blenderen over tid. Hell alle ingrediensene i blenderen. Start og stopp et par ganger og avslutt på full hastighet. Er blenderen kraftig, holder det med 10 til 15 sekunder. Større frukter bør kuttes i biter.

Å røre en drink på is

Miksing av cocktails som kun inneholder klare ingredienser og blander seg lett. Det kan være forskjellig typer brennevin, også i kombinasjon med sterkvin. Et eksempel er Dry martini - selv om James Bond ville ha den shaket. Shaker du en drink i stedet for å røre den, ender du opp med 10 - 15% mer vann i drinken. En Dry Martini skal være meget tørr. Fyll et glass med is, og rør til du kjenner kulden slår igjennom. Legg en sil på toppen av glasset og sil bort vannet. Hell ingrediensen i glasset. Rør med jevne bevegelser. Sil drinken over i cocktail glasset.

Risør

Terje driver restauranten Kast loss og Piterhead bar i Risør.

Der er det enkelt å "fortøye"!

Relatert innhold

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Heimkunnskap deler ærlige og usminkede historier om bonden dag for dag, uke for uke i Takk for Maten!

Tusen takk. Sammen skal vi øke bondens lønnsomhet.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!
Tusen takk. Du vil nå motta SMS-meldinger fra oss.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!