Forside
>
Blogg
>
Rent mel i posen
2017

Rent mel i posen

Familien har drevet landbruk på Holli gård i Spydeberg i mer enn 150 år. Oldefaren drev landhandel ved siden av å være bonde. Bestefaren drev mekanisk verksted. I dag driver melkunstnern mølle. Holli Mølle.

Forstå det krevende samspillet

Da det i 2007 gikk opp for Trygve Nesje at mølleryrket var i ferd med å forsvinne i Norge, etablerte han Holli Mølle. Økologisk steinmalt mel av fortidens korn. Fremtidens brød av fortidens korn handler ikke om nostalgi eller romantikk for møllern. Det handler om å drive bærekraftig. Dønn bærekraftig. Det handler om å ville forstå det krevende samspillet mellom jorden, plantene og naturen. Økologi handler ikke bare om å garantere deg og meg, som kunde at vårt daglige brød er produsert uten sprøytemidler og kunstgjødsel. Melprodusenten ser økologi i en større sammenheng.

Fremtidens brød av fortidens korn

Sortene enkorn, emmer, svedjerug og spelt kan spores så langt tilbake som 10-15000 fkr. Gjennom tusenvis av år har urkornet tilpasset seg endringer i miljøet. Det er også derfor det lar seg dyrke økologisk i det barske nordiske klimaet. Det bærer med seg et stort biologisk mangfold.

Truet urkorn

Men urkornet vårt er truet. Gjennom EØS må Norge følge EU-direktivene. Frøindustrien på verdensbasis er mektige og regelverket tilpasset industriens behov. De har politisk fått gjennomført begrensninger av blant annet dyrking av urkorn. Som et eksempel kan dyrking av svedjerug kun utgjøre 0,5% av all rugomsetning i Norge. Mattilsynet i Norge var motstander av direktivet, men synspunktet nådde ikke frem.

Alt korn males til fullkornsmel

Økologisk steinmalt mel fra Holli Mølle males på møllesteiner. Alt kornet som kommer inn på Holli Mølle males til fullkornsmel. Det betyr at hele kornet med skall, kjerne, kime og semule går inn mellom møllesteinene og males. Det er presset på møllesteinene som bestemmer om melet skal bli fint eller grovt. Økologisk steinmalt mel har mellom 10 til 15% større bruddflate enn vanlig konvensjonelt mel. Melet tiltrekker seg mer væske og brødet blir saftigere.

Melkunstneren spiller på naturens premisser. I samarbeidet med dedikerte bønder med omtanke for jorda, foredles urkorn til gode råvarer, som rent mel i posen.

Her vil du at maten din kommer fra!

Relatert innhold

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Få Heimkunnskap i innboksen. Skriv inn din e-post adresse så sender vi deg nyhetene!

Takk! Du er nå meldt på vår nyhetsbrevliste.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!