Forside
>
Blogg
>
Til å grine av!
2017

Til å grine av!

Hvert år kastes mange tonn med løk. Løken er for liten for strømpa.

Om løken som bonden planter og som kommer opp av jorda ikke passer inn i løkstrømpa, er det stor sannsynlighet for at bonden må kaste løken som er produsert.

Importerte løk

For en stund siden måtte en bonde på Toten spre 55 tonn med for små løk utover jordet. Samtidig importerte Bama løk fra New Zealand! Løk med riktig størrelse som passet inn i deres definerte emballasje - løkstrømpa. Du leser riktig. Bonden kaster mat som er produsert i Norge. På samme tid importerer Bama den samme maten fra “down under” for at den skal passe inn i deres egen emballasje?!

Du og jeg får skylda

Forbrukeren får skylda, eller kunden som jeg liker å kalle meg. Du og jeg, som kunder vil visst ikke kjøpe løk mindre enn strømpestørreslen. Det er gjort undersøkelser, sies det. Etter en kjapp egen undersøkelse, er det nettopp det vi som kunder ønsker. Mindre løk, uten emballasje, tilpasset den mengden middag vi lager.

Du og jeg kaster mest mat

Husholdningene i Norge kaster mest mat. Du og jeg står øverst på pallen. Kan en av årsakene være at husholdningene blir mindre, mens emballasjen med mat blir større?

Bama tukler med naturen

Dagligvarekjedene tjener mer på salg av grønnsaker i emballasje. Og Bama, distributør av frukt og grønt, som eies av Norgesgruppen og Rema1000, definerer emballasjen. Bama eier pakkerier av grønnsaker sammen med bønder rundt i Norge, og de forskyner over 60% av markedet. Bonden har ikke mye valg om varene som blir produsert skal bli solgt. Bama sitter med andre ord på begge sider av bordet, og for bonden blir det et tveegget sverd.

Løken som vokser opp av jorda i Norge må dermed tilpasse seg strømpestørrelsen. Bama tukler med naturen.

Det er til å grine av!

Ps: Løk kan ikke benyttes til dyrefôr. Det setter smak på råvarene.

Relatert innhold

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Få Heimkunnskap i innboksen. Skriv inn din e-post adresse så sender vi deg nyhetene!

Takk! Du er nå meldt på vår nyhetsbrevliste.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!