arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kan vi ikke like gjerne legge ned norsk landbruk, utenriksminister?

På et seminar i bærekraft og handel i juni, skal utenriksministeren Ine Eriksen Søreide ha sagt at norske bønder må møte utfordringen fra utenlandske eksportører gjennom å produsere så bærekraftig at den norske forbruker er villig til å betale ti ganger mer for biffen!

Mariann Tveter
Glødende engasjert i norsk mat, norsk matproduksjon og bonden som produserer maten vår.

Hva er bærekraft, utenriksminister?

Er bærekraft å importere antibiotikaresistent storfekjøtt fra Sør-Amerika? Giftsprøytet rosenkål fra Marocco, i mai måned? Løk med riktig størrelse fra New Zealand, som passer inn i løkstrømpa til dagligvarebransjen? Eller “shitfisk” fra Færøyene, som egentlig heter vassild og ble brukt som dyrefór, men som vi nå sender til Polen, og som kommer tilbake som Kapteins Fylte? FN anbefaler alle land å øke selvforsyningen. FN er bekymret for sikkerheten av mat til verdens befolkning. Matsikkerhet!

Hva koster sikkerhet, utenriksminister?

Det totale norske statsbudsjettet er på ca 1200 milliarder kroner. Og fra statsbudsjettet, fremlagt i oktober 2018, kan vi lese at NAV koster 470 milliarder kroner årlig. 223 av disse milliardene, er pensjoner til de som har bygget opp landet vårt etter krigen. De resterende 250 milliardene NAV forvalter årlig, er blant annet sikkerhet for sykdom, tap av arbeid, og så videre, til norske innbyggere. Sykehus har en post på 147 milliarder kroner. Forsvaret koster Norge 55 milliarder årlig. For Politiet, som har som oppgave å trygge sikkerheten, er budsjettet 22 milliarder.

Verdens fineste maskineri

Men for verdens fineste maskineri, utenriksminister, i verdens rikeste land, er sikkerhet av mat til egen befolkning verdsatt til 15 milliarder. Kun 1,25% av det totale statsbudsjettet er satt av til trygg og sikker mat til egne innbyggere. Mat som igjen kan danne grunnlag for å redusere andre poster på statsbudsjettet.

Pris, og ikke kvalitet

I over 30 år har den eneste driveren i dagligvarebransjen vært pris, og ikke kvalitet og klima. Vi transporterer råvarer frem og tilbake, jorda rundt, for billig mat til den norske befolkning. Skal vi ta klima på alvor, samtidig som vi sikrer mat til egne innbyggere, er et samarbeid mellom norske myndigheter, den norske bonden og forbrukerne i verdens rikeste land, helt avgjørende.

Det er bærekraft, utenriksminister!

translation missing: no.cart.general.title