arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Til å grine av

Hvert eneste år kaster vi mange tonn med løk. Løken er for liten for strømpa. Om løken som bonden planter og som kommer opp av jorda ikke passer inn i løkstrømpa, er det stor sannsynlighet for at bonden må kaste løken som er produsert. 

Mariann Tveter
Glødende engasjert i norsk mat, norsk matproduksjon og bonden som produserer maten vår.

Importerte løk 

For en stund siden måtte en bonde på Toten spre 55 tonn med for små løk utover jordet. Samtidig importerte Bama løk fra New Zealand! Løk med riktig størrelse som passet inn i deres definerte emballasje - løkstrømpa. Du leser riktig. Bonden kaster mat som er produsert i Norge. På samme tid importerer Bama den samme maten fra “down under” for at den skal passe inn i deres egen emballasje! 

Skyld på andre 

Skyld på andre og problemet er løst. Enkel taktikk. Forbrukeren får selvfølgelig skylda, eller kunden som jeg liker å kalle meg. Du og jeg, som kunder vil visst ikke kjøpe løk mindre enn strømpestørreslen. Det er gjort undersøkelser, sies det. Etter en kjapp egen undersøkelse, er det nettopp det vi som kunder ønsker. Mindre løk, uten emballasje, tilpasset den mengden middag vi lager.

Matsvinn

Husholdningene i Norge kaster mest mat. Du og jeg står øverst på pallen. Kan en av årsakene være at husholdningene blir mindre, mens emballasjen med mat blir større? Fler og flere pakkes i emballasje. Alt vi kjøper er snart pakket i plast. En enkel måte for dagligvarekjedene å forskyve svinnet fra seg selv og over på kundene sine. ‍

Tukler med naturen

Dagligvarekjedene tjener mer på salg av grønnsaker i emballasje. Og Bama, distributør av frukt og grønt, som eies av blant annet Norgesgruppen og Rema1000, definerer emballasjen. Bama eier pakkerier av grønnsaker sammen med bønder rundt i Norge, og de forskyner over 60% av markedet. Bonden har ikke mye valg om varene som blir produsert skal bli solgt. Bama sitter med andre ord på begge sider av bordet, og for bonden blir det et tveegget sverd. 

Løken som vokser opp av jorda i Norge må dermed tilpasse seg strømpestørrelsen. Bama tukler med naturen. 

Det er til å grine av! 

Ps: Løk kan ikke benyttes til dyrefôr. Det setter smak på råvarene.

translation missing: no.cart.general.title