arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Ville du kjøpt høne?

Da faren min var liten, løp han en søndag inn på kjøkkenet til mor. Hva skal vi ha til middag? Bestemor pekte på høna som trippet på gårdstunet.

Mariann Tveter
Glødende engasjert i norsk mat, norsk matproduksjon og bonden som produserer maten vår.

Knapphet gir kunnskap 

Bestemor visste å utnytte de ressursene hun hadde til rådighet. Knapphet hadde gitt henne kunnskap om utnyttelse av hele dyret. Etter at høna hadde lagt sitt siste egg, ble hun takket av på søndagsbordet som frikassé. Kraften, som var basisen til næringsrike og smakfulle sauser og supper, oppbevarte bestemor på Norgesglass. 

Hønekarriere

Ei høne legger 392 egg i løpet av sin karriere. Karrieren hennes varer i 76 uker og hun er produktiv i 56 av dem. Hver 25 time klekker høna et egg på ca 63 gram, som er 4% av hennes egen vekt. Du og jeg spiser i gjennomsnitt 185 egg i året eller 12 kilo per snute. 

Fordyrende mellomledd 

Hva skjer med høna etter at hu har lagt sitt siste egg? 

Høna destrueres. 3 millioner spiselige høner når aldri ditt og mitt middagsbord. Bonden eller eggprodusenten, betaler 5-6 kroner for å bli kvitt spetakkelet. Når mellomledd som slakteri, grossist, distributør og dagligvarekjeder har lagt på sine påslag, blir høna for dyr for deg og meg. 

For bestemora mi var det enkelt. Etter at høna hadde lagt sitt siste egg tok hun frem øksa og serverte frikassé. Mellomleddet den gang var en hoggestamme. 

Matsvinn utenfor statistikken 

I dag kaster du og jeg og resten av Norge 40% av produsert mat. Men høna er ikke med i denne statistikken. Høna er ikke i verdikjeden. Det er kun eggene som regnes. Det meningsløse er at vi destruerer norske høner. Betaler for å bli kvitt dem. Deretter importerer vi høner fra Sverige til norske dagligvarebutikker. 

Etterspørre, kjøpe og gidde å koke 

Om vi vil ha tilbake høna på søndagsbordet må hver mann bidra. Vi må investere i slakterier tilpasset høna. Dagligvarebransjen kan både finansiere slakteri og rydde fryseplass i butikkene sine. Kunnskapen om tilberedelse av råvaren må tilbake i skolen som grunnleggende basiskunnskap om matlaging. Og du og jeg som forbruker må slå til som hønsehauker om vi finner høna i frysedisken i nærbutikken. Vår makt er å etterspørre, kjøpe og gidde å koke!

Jeg sier som landbruksminister Lars Sponheim gjorde i 2004, om hver mann hadde hatt sin høne, hadde problemet vært løst. 

Skal vi fortsatt spise egg bør vi også spise høne;-) 

PS: I NRK programmet, FBI redder høna, satte revisoren til Norgesgruppen foten ned. Norsk høne slaktet i Sverige ble dagligvarekjeden med 40% markedsandel, frarådet å selge. Revisorer med høne kompetanse - sjelden kost!

translation missing: no.cart.general.title