arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Epler på løpende bånd

Jostein Jonsås fra Gvarv i Telemark dyrker epler på 54 dekar. En eplehøstemaskin sørger for at 150 tonn epler fra 13 500 trær havner pent og pyntelig ned i kassene.

Eplehøstemaskinen, som Jostein kjøpte inn foran denne sesongen, effektiviserer plukkingen. Investeringen betyr sparte arbeidskostnader tilsvarende én krone per kilo epler. Høstemaskinen, som er selvkjørende, er utstyrt med sensorer slik at den kan manøvrere seg smidig mellom rekkene av epletrær.

Plukkerne legger eplene på transportbånd, som frakter eplene skånsomt og uten slagskader ned i kassene. Ukurante epler blir sortert fra i egne kasser og blir senere til både eplemost og -syltetøy. Med andre ord. Ingenting går til spille i eplehagen hos Jostein.

-Epler er ferskvare, forteller Jostein. Gjennom hele verdikjeden må smak og kvalitet bevares for at forbrukerne skal velge norske epler i butikk, fortsetter Jostein. Eplesortene Jostein dyrker må også være tilpasset de klimatiske forholdene. I tillegg er tidspunktet for sortens modning avgjørende for logistikken når 13 500 trær skal høstes.

Derfor har Jostein ulike eplesorter. I slutten av august høster han eplene Aroma, som er søte, sprø og syrlige. Deretter er det Rubinstep med frisk søt-syrlig smak som plukkes i september. Rubinstep modnes sent og egner seg svært godt til langtidslagring.

Jostein er en av dyrkerne fra Telemark som har satset på denne sorten. Det har bidratt til suksessen Rubinstep har fått i det norske markedet.

Da Jostein plantet et nytt felt i 2018 høstet han ett tonn epler per mål allerede året etter. Gjennomsnittlig avling i Norge på ferdig utvokste trær ligger på ca. 1,2 tonn per mål. Snakk om å overgå landsgjennomsnittet!

Per mål kan Jostein høste opp mot fire tonn epler. Det er ikke tilfeldig. Jostein beskjærer hvert eneste tre og tynner epler per knopp. Ett tre får vanligvis 40 knopper. Én knopp gir fem blomster. Én blomst gir ett eple. I tillegg gjødsler han etter oppskrift for å jevne ut avlingen år for år. Jostein har også egne forsøksfelt for nye sorter. Både epler og pærer. Eplesorten Asfari som gir gule smaksrike epler er en av dem.

Tro nå bare ikke at Jostein har dyrket epler i all sin tid. I hele 25 år var han ansatt ved Ulefoss Jernværk og støpte de tradisjonsrike ikoniske vedovnene, som står i mange tusen norske hjem. Den gangen hadde han stålkontroll på jern.

Nå gir han jernet i frukthagen og bruker all sin dedikerte innsatsvilje på 13 500 epletrær fordelt på 54 dekar. Det ekstreme engasjementet til Jostein, som også stammer fra krevende kunder i Ulefoss, har han tatt med seg inn i epleproduksjonen.

Med sin kunnskap løfter han hele produksjonsmiljøet. - Fordi du aldri kan bli bedre enn det dårligste leddet, avslutter Jostein.

Det eneste Jostein ikke har kontroll på er klimaet. Ettersom vekstsesongen i Norge er kort, har klimatiske forhold stor påvirkning på epletreets syklus. Blomstringen det ene året er resultatet av klima og avling året før.

I år mistet han store deler av avlingen bare fordi det var en halv grad for kaldt under blomstringen.

Naturen setter premissene. Den kan til tider være brutal!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title