arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Feirer jubileum med
Jubileum

En kulturperle i hjertet av Telemark feirer 100-års fruktproduksjon på naturens premisser.

Halvor Holtskog viser stolt frem de gamle majestetiske epletrærne. De 100-års gamle omfangsrike trærne rammer ikke bare inn alleén. De forteller også historien. En historie om hvordan Nyhuus gard har utviklet fruktproduksjonen sin i takt med samfunnet rundt seg.

De plasskrevende trærne er erstattet med frukttrær på rekke og rad. Samtidig som plukkingen er effektivisert, bærer også frukten på trærne i dag en høyere kvalitet.

I hjertet av Telemark finner du fruktbygda Sauherad, og i det lille tettstedet Gvarv ligger denne kulturperlen av en gard. Halvor, som giftet seg med odelsjenta Kari Nyhuus, ble med det fruktdyrker på heltid.

De 10 000 epletrærne på Nyhuus fikk i 1998 selskap av plommer. På 20 dekar plantet dyrkerne rundt 4 000 plommetrær. Hovedsortene er Jubileum og Mallard. Forskjellen er smaken og størrelsen. Plommesorten Jubileum har større plommer, og smaker både søtt og syrlig, mens Mallard er søt og fyldig.

De lange, lyse og kjølige sommernettene i Telemark skaper de karakteristiske smakene. Steinfrukten modnes derfor sakte gjennom sommeren. Jordsmonn og jevne temperaturer er i tillegg naturgitte ressurser. Likevel spiller naturen den avgjørende rollen. I fjor kunne Nyhuus gard høste rekordstore avlinger fra hvert plommetre. I år er avlingen 20 prosent av normalen.

Halvor forteller entusiastisk om vårens anlegg av blomstereng. Biene skulle få nok mat til å pollinere tusenvis av trær. Men årets varme april ble etterfulgt av en kald mai. Midt under blomstringen kom flere frostnetter som igjen ødela mange av blomstene. Biene som gjør jobben med å pollinere blomstene, er heller ikke spesielt begeistret for kulde. I stedet for å fly fra blomst til blomst holder de seg da inne i kuben.

Ved siden av fruktproduksjonen til konsum-markedet har Nyhuus også egen gårdsbutikk. Her får du kjøpt eplemost og syltetøy av råvarene Kari og Halvor foredler selv. Det betyr at fruktdyrkerne utnytter alt som trærne produserer av frukt.

Er du i nærheten av Gvarv anbefales et gårdsbesøk. Opplevelsen er et lite stykke norsk kulturhistorie - midt i Telemark. I år feirer Nyhuus gard 100-års fruktproduksjon på naturens premisser.

Med eller uten Jubileum!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title