arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Fra svart gull til diamanter!

Da oljebransjen kollapset i 2015 måtte Kristian finne flere bein å stå på.

Samtidig som etterspørselen etter olje sank dramatisk i 2015, fortsatte OPEC-landene med Saudi-Arabia i spissen å pumpe olje inn på markedet. Konsekvensene ble historisk lave oljepriser og bråbrems i investeringene. Leting etter nye oljefelt ble lagt på is, og mange mistet jobbene sine.

Kristian Angard, som er utdannet geolog og jobbet med leting etter olje og gass, var en av dem. Han mistet jobben sin.

På en høyde, noen kilometer sør for Notodden, ligger garden Angard. Garden har vært i familien siden 1600-tallet. På klare dager kan du fra tunet se Gaustadtoppen i det fjerne. I skråningen ned mot Heddalsvatnet startet Nils Angard, faren til Kristian, fruktproduksjon for flere tiår tilbake. Moreller og epler. Selv om Nils fremdeles er svært engasjert i utvikling av landbruksprodukter fra Telemark, var tiden kommet for at yngre krefter overtok den daglige gardsdrifta.

Med ett bein i oljebransjen tok Kristian steget inn i fruktbransjen. Han kjøpte hele fruktgarden, utenom bikkja, fra foreldrene sine.

Sammen med tolv sesongarbeidere høster han rundt 2 000 kilo moreller per mål. Sesongen er kort. Den varer fra midten av juli og til starten av august. Når den kommersielle høstinga er ferdig, er det tradisjon på garden med selvplukk. Morellhagen åpnes for venner og kjente. De kommer fra fjern og nær med bøtter og spann.  

Telemark har stabile temperaturer og mange soltimer. Jordsmonnet er godt og det er rikt tilgang på vann. Fruktproduksjon er spesielt godt egnet under slike forhold. Likevel er moreller krevende å dyrke.

Selv om Kristian har ekspertisen boende på garden henter han også kunnskap hos de andre morelldyrkerne i Telemark Produsentlag.  

Det er ikke uten grunn at de burgunderrøde smaksbombene kalles steinfruktens diamant!

Takk for maten Kristian!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title