arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Heldigvis valgte de det motsatte!

De sto ved et veivalg. Ville de leve et urbant pulserende liv eller skulle de velge en livsstil?

Anlaug Haukvik Grave er odelsjenta som valgte en yrkeskarriere som akademiker. Hun ble kjemiingeniør. Sammen med ektemannen Henning Jensen levde de et sosialt og urbant liv i Oslo. De hadde gangavstand til det meste. Alt var enkelt og tilrettelagt.

Når Anlaug måtte vente fem minutter på neste trikk syntes hun det var lenge. Samtidig begynte foreldrene til Anlaug i Gvarv i Telemark å bli klare for generasjonsskifte. Anlaug og Henning måtte ta et valg. Et valg for livet.

Henning ble overtalt. Anlaug ville hjem til Søndre Lindheim gard. I 2013 pakket de snippesken. Tok farvel med hovedstaden, og tok fatt på sitt nye liv som fruktdyrkere i Telemark.

Næring til distriktene

Syv år etter har Anlaug og Henning gitt Midt-Telemark kommune tre nye innbyggere. Barna på seks, fire og ett år. Ekteparet har investert millioner av kroner i epletrær siden de tok over garden. På 78 dekar har de til sammen plantet 20 000 epletrær.

Redusert risiko

Anlaug og Henning har satset på fire ulike eplesorter. Discovery, Rød gravenstein, Rød aroma og Rubinstep. Sortene modnes i samme rekkefølge. Effektiv logistikk når eplene skal høstes. I tillegg minimeres risikoen om avlingen av en sort reduseres ét år. Utendørs matproduksjon i Norge er som vi ikke må glemme alltid på naturens premisser.

Søtt, syrlig og aromatisk

Eplesorten Discovery, som regnes for startskuddet av norsk eplesesong, er mange sin favoritt. Det er skinnende rødt. Sprøtt. Søtt, syrlig og aromatisk. Sorten Rubinstep, som ikke modnes før i begynnelsen av oktober, egner seg godt for langtidslagring. Under høsting har ekteparet hjelp av fire plukkere fra Litauen. Samtidig er gårdsgutten, som Anlaug kaller faren sin, fremdeles en verdifull ressurs.

Søndre Lindheim gard

Både Anlaug og Henning innrømmer at lærekurven fra 2013 har vært bratt. - Selv om jeg er vokst opp på garden visste jeg ikke hvor mye kunnskap som ligger bak matproduksjon, forteller Anlaug. I dag jobber Anlaug på universitet i Bø. Hun er overingeniør i kjemi. Der underviser hun i tillegg til å jobbe på laboratoriet.

@databonde

Henning har ansvaret for den daglige driften av fruktproduksjonen. Selv om Henning ikke har noen tidligere landbrukserfaring, utvikler han nye løsninger som effektiviserer logistikken og tidsbruken. På Instagram kan du følge fruktdyrkeren Henning @databonde. Han dokumenterer og deler kunnskap om epleproduksjonen på Søndre Lindheim gard.

Når alle trekker i samme retning

Begge er glad for at fruktmiljøet i Telemark både er inkluderende og deler kunnskap. Ti kurskvelder med spesialkompetanse har Henning fulgt i epledyrking. Telemark er Norges nest største fruktdistrikt. Bak dyrkerne står det fremoverlente fylket Vestfold Telemark. Telefrukt produsentlag og fruktpakkeriet Telefrukt trekker alle i samme retning. Kvalitet som bevares fra bonde til bord er målet.

Heldigvis

Der de fleste følger strømmen til urbane strøk og et enklere liv, gjorde Anlaug og Henning det stikk motsatte. De valgte en livsstil på landet med 20 000 epletrær og tumleplass for tre barn.

- Barnevogn i femte etasje uten heis er heller ikke veldig enkelt, avslutter Anlaug med et glimt i øyet.  

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title