arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Tredve tonn håndplukkes

I løpet av tre korte uker skal 30 par flittige hender plukke tonnevis med moreller.

I morellhagen til Tonje Vedvik Bergskås og Trond Bergskås i Telemark skal fire tusen trær håndplukkes. Det betyr tre hektiske uker med sesongarbeidere, og en effektiv logistikk. Moreller er ferskvare, og det aller viktigste for Tonje og Trond er at kvaliteten på steinfrukten opprettholdes helt fram til deg og meg.

Derfor får de 30 sesongarbeiderne en grundig opplæring i hvordan morellene skal plukkes. Moreller må plukkes med stilken på. Uten stilk, kan det fort oppstå et lite sår, som kan gjøre morellen mindre holdbar.

Laget med sesongarbeidere består av syv plukkere fra Litauen, fem fra Vietnam og 18 unge norske mellom 16 og 27 år. Fra seks om morgenen til tre om ettermiddagen kan hver arbeider plukke opptil 100 kilo per dag.

I en tilhenger, utstyrt med kjøleaggregat, transporteres morellene til fruktpakkeriet. To ganger om dagen frakter Tonje og Trond 1500 kilo moreller fra gården i Bø, til pakkeriet i Gvarv. De håndplukkede morellene kjøles ned, for å bevare kvaliteten.

Tonje og Trond har valgt motsatt vei gjennom livet, sammenlignet med andre. De byttet bort hus og trygge jobber. De valgte et liv på en gård i Telemark med moreller og bier. I 2015 plantet de 1600 trær for hånd i en sørvendt helling. Med motorsag og gravemaskin er nye 15 mål ryddet.

I fjor fikk morellhagen tilskudd av 2400 nye trær. Annenhver rekke er trær av ulike morellsorter. Tonje og Trond har sortene Van, Lapins og Tamara. De modnes med noen dagers mellomrom. Hensiktsmessig logistikk i innhøsting.

Morelldyrking er krevende. Derfor henter Tonje og Trond kunnskap fra fruktrådgiver Jop Westplate. Jop jobbet som internasjonal fruktrådgiver i Nederland, før han kom til Norge i 2012.

Han veileder med beskjæring og sammensetning av næring i ulike vekstfaser. Jop bidrar med sin ekspertise til økte avlinger og mindre klimautslipp.

Årlig høster Tonje og Trond 10 kilo moreller per tre. Med fullvoksne trær kommer det til å gi en årlig totalavling på 40 000 kilo. Vi kan bare nyte!

Takk for maten Tonje og Trond!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title