
Kremet fiskegryte
2 personer
Ingredienser
Fiskegryte
300 g torsk eller annen hvit fisk
100 g reker med skall
300 g blåskjell
2 dl matfløte
25 g smør
25 g hvetemel
3 dl kraft fra blåskjellene
1 sjalottløk
1 hvitløksbåt
1/2 chili
Urter, f.eks. gressløk, bladpersille eller dill
Tilbehør
4 poteter
2 gulrøtter
1 ss smør
2 ts sukker
Rekkefølge
- Skrell og kok poteter og gulrøtter
- Vask og skrubb blåskjellene
- Rens flesteparten av rekene
- Skyll fisken og del i litt store terninger
- Finhakk løk og urter
- Lag veloutésaus
- Bland ingrediensene i gryten
- Surr poteter og gulrøtter i litt smør og sukker
Fremgangsmåte
Skrubb blåskjellene og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg. Finhakk grønnsaker og urter. Ha litt olje i en gryte og surr sjalottløk, hvitløk og chili. Tilsett blåskjellene og la de koke i et par, tre minutter til de åpner seg. Sil av kraften og bruk den i sausen. Du tenger ca 3 dl, spe på med litt vann hvis det ikke er nok.
Rens rekene og spar på noen med skall til pynt. Lag en veloutésaus, det vil si en saus med samme base som hvit saus, men du bytter ut melken med kraft. Det kan være forskjellig typer kraft, men i dette tilfellet bruker vi kraften fra blåskjellene og litt matfløte. Smelt smøret og rør inn hvetemelet. Rør kraftig slik at det ikke blir klumper eller brenner seg. Spe med kraften litt etter litt. Rør godt ut mellom hver gang slik at du unngår klumper. Ha i matfløten til slutt. Smak til med salt og pepper.
Legg fiskebitene i den ferdige sausen og la de trekke til de er ferdige, dette tar ikke mange minuttene. Tilsett blåskjell og reker og varm forsiktig opp. Nå må det ikke koke, da blir rekene seige. Dryss over finhakkede urter og legg på noen reker med skall før servering.
Som tilbehør kan du servere glaserte poteter og gulrøtter. Skrell og del i biter som kokes nesten møre. Slå av vannet og smelt smør og sukker på middels varme. Ha i poteter og gulrøtter og la det surre et par minutter.
God middag!