
Surkål
4-6 personer
Ingredienser
Surkål
3/4 kg vanlig hodekål eller rødkål
1-2 ss svinefett eller smør
1-2 syrlige epler
1,5 ts karve
1/2 ss mel - kan sløyfes
5 dl vann eller kald kjøttkraft
1/2 ss eddik
1/2 ss sukker
1-2 ss ripssaft eller ripsgele
Rekkefølge
- Finsnitt kål
- Skrell epler
- Dampes mør
Fremgangsmåte
Finsnitt kålen og kok opp vann. Legg kålen i og gi den et oppkok. Sil vannet godt av. Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær dem i biter. Smelt smør i en kjele og legg forvellet kål, epler og krydder lagvis. Hell over kraft eller vann og la kålen dampe seg mør. Rør om av og til og tilsett mer væske om nødvendig. Kok i ca 2 timer. Kålen skal være mør, men ikke bli grøtaktig. Smak til med eddik, sukker og ripssaft eller ripsgele.
Surkål kan lages god tid i forveien og smaker gjerne bedre. Når du varmer den forsiktig opp, før julemiddagen, kan du tilsette ribbesjy om du har kokt surkålen på vann.
God middag!