Sesong:Hele året
Ufisken som er blitt kjøkkenvarm
Breiflabb eller ulke, som den også kalles er i sesong hele året og omsettes fersk; hel, i skiver eller som filet.
Kulinarisk godbit
Breiflabb regnes som en kulinarisk godbit med smak av hummer. Fisken er forskjellig fra annen fisk ved at den har hinner som bør fjernes før tilberedning. Med sitt faste fiskekjøtt tåler breiflabben høyere varmebehandling enn andre arter.
Tilberedning
Generelt anbefales det å tilberede fisk på lav temperatur over lengre. Breiflabb kan stekes både i panne og ovn. Fisken kan dampes på rist, eller la den trekke med i en suppe. Breiflabben flaker seg ikke og passer ypperlig på grill.
Kjernetemperatur
Kjernetemperaturen ved servering 50-55 grader.
Godt tilbehør
Breiflabb er godt med rødvinssaus, sopp, bacon, hvitløk, timian og rosmarin og sammen med skalldyr i en fiskegryte.
Om breiflabb
Breiflabben kan bli opptil 2 meter lang og med en vekt på 80 kilo. Hodet utgjør halvparten av den totale lengden på fisken. I Norge har fisket etter breiflabb tradisjonelt vært bifangst. De senere årene har et direkte garnfiske utviklet seg. Dette fisket foregår i hovedsak på kysten av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.
De vanligste fangstredskaper er bunngarn, bunntrål og bunnline.
Nice to know
I andre land i Europa kalles breiflabben:
Monkfish, Anglerfish (UK) Baudroie commune (F) Seeteufel (D) Coda di rospo (IT) Rape (ES)