arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Råvarer

Bygg

Bygg

av Mariann Tveter

August 29, 2019


Kornsorten med kortest vekst for modning, og det kornet som det produseres mest av i Norge. Bygg i brød smaker godt, men kan ikke alene brukes i bakst. Det mangler eggehvitestoffer som danner gluten. I likhet med havre må det brukes hvetemel eller annet mel med gluten for å få gode bakeegenskaper.

Opptil 30% bygg kan brukes i bakst. Bakst av fint- og grovt sammalt mel gir et grovere og mer kompakt brød. Bruker du hele korn i baksten er det viktig å legge de i bløt. Ellers fortsetter de å tiltrekke seg væske etter at brødet er stekt. Da blir brødet tørt.

Produksjon av byggmel er en omstendelig prosess. Kjernen må først avskalles før det males. Kun noen få byggsorter er egnet til byggmel.

Helkorn er renset gjennom ulike teknikker. Fint sammalt males med alle bestanddeler med hardt press på møllesteinen. Mens perler er en prosess der de ytterste skalldelene slipes vekk.

translation missing: no.cart.general.title