arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

10 ting bonden vil du skal vite om kua!

Melk og melkeprodukter fra den norske kua gir deg livsviktige næringsstoffer. Men visste du at ferske og saltede kuskinn fra den norske bonden er etterspurt av verdens ledende luksusmerker?

  Mariann Tveter og Elin Marie Ulsaker        Eirik Jeistad

1.

Et glass fersk, iskald melk dekker en tredjedel av ditt daglig behov av jod. Grunnstoffet jod, som kroppen ikke produserer selv, må daglig tilføres gjennom maten for at hormonene i skjoldbruskkjertelen skal kunne opprettholde normal forbrenning. Kroppens daglige behov er minst 150 mikrogram. Alarmerende mange får i seg for lite.

2.

Som leverandør til verdens fineste maskineri, menneskekroppen, må også kukroppen ha god helse. På 1970-tallet fikk den norske kua sitt individuelle helsekort, samtidig som avlsmål for fruktbarhet og helse ble satt. Hver enkelt melkeku er i dag registrert i databasen kukontrollen, og kukontrollen er grunnlaget for styring, planlegging og kvalitetskontroll av norsk melkeproduksjon. Definert som den internasjonale gullstandarden.

3.

Med systematisk avlsarbeid på fruktbarhet og helse i over 40 år er resultatet friske norske kyr med lite behov for medikamenter. Norge er blant de landene i verden som bruker minst antibiotika i dyrehold, og veterinærer i Norge har ingen økonomisk fordel av å skrive ut reseptbelagte medikamenter. Forebygging av sykdom ved å tilsette antibiotika i dyrefôr er forbudt i Norge.

4.

De fleste norske melkekyr er av rasen norsk rødt fe (NRF). Kua er en kombiku og produserer både melk og kjøtt. En gjennomsnitts ku melker ca 31,5 liter om dagen og får en kalv i året. Daglig spiser kua ca 30 kg gress (grovfôr), ti kg kraftfór og drikker mellom 100-200 liter vann.

5.

Ensidig blir kua fremstilt som CO2-synderen. Men kua binder også karbondioksid og bidrar dermed til å redusere utslippene. Et forskningsprosjekt på Dovre, viser at utmarksbeite holdt i hevd binder mer CO2 enn urørt mark. Les Biffen din binder også CO2.

6.

Norge har rundt 9 000 melkebønder og til sammen vel 215 000 melkekyr. Flest har Trøndelag, med i overkant av 47 000. Rogaland følger på med nærmere 39 000, og tredje størst er Innlandet med sine 38 000 melkekyr. Den norske melkebonden er en av de viktigste råvareleverandørene til Norges største fastlandsindustri. Industrien sysselsetter over 50 000 mennesker og omsetter for over 250 milliarder kroner.

7.

For å få lov til å levere melk må bonden ha melkekvote. Melkekvote er en “lisens” til å produsere en gitt mengde melk. Det er mottaksplikt på melk produsert på kvote i Norge, og det er Tine som plikter å hente melka. Som markedsregulator har Tine også ansvar for at det til enhver tid er nok melk og melkeprodukter i markedet til befolkningen i Norge. Er det underskudd av produkter i markedet, kan det åpne for import med reduserte tollsatser. 

8.

Før du griper kartongen fra kjøla er melka testet hos bonden. Tankbilsjåføren som henter melka på gården, lukter, smakstester og tar analyseprøver av melka før den pumpes på bil. På meieriet går melka gjennom flere tester og analyser, før kartongen fylles, og kjøres til butikk.

9.

Råvaren melk er en av grunnpilarene i norsk matkultur. Melka er svært anvendelig og danner utgangspunkt for utallige produkter som fløte, rømme, smør, ost og yoghurt i alle varianter.

10.

Norsk kuskinn brukes i luksusmarkedet til vesker, belter, sko og bilseter. I Skjeberg ligger fabrikken som foredler og sender både ferske og saltede huder til verdensmarkedet. Den etterspurte kvaliteten skapes av melkebondens dyrevelferd, det kjølige nordiske klimaet og høy kunnskap om foredling og bruk av hele dyret.

NYT!

Melk og melkeprodukter fra den norske bonden, og gi næring både til deg og norsk landbruk!

Vil du vite hvordan maten din blir produsert? 

Få Takk for Maten! rett i innboksen din hver mandag kl 9. 

translation missing: no.cart.general.title