arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Bonden som møter trenden med egen foredling og lammekasser!

Trenden er økende. Kundene vil vite hvor maten deres kommer fra. Med salg av lammekasser, rett fra småbruket, møter Camilla og Kristen den økte etterspørselen.

  Mariann Tveter og Elin Marie Ulsaker        Eirik Jeistad

I et nybygg i dalsida ovenfor Lillehammer, er småbrukerne Camilla og Kristen Bergehagen halvveis i arbeidsdagen når mobilen ringer. En lammekasse, en side pinnekjøtt og to kilo kjøttdeig, noterer Camilla. 

Kristen fortsetter å dele kotelettkammen på den nye kjøttsaga.

Camilla tar på seg nye engangshansker. Hun gjenopptar arbeidet med å vakumere og merke forskriftsmessig, før hun legger stykningsdelene i kassa til Larsen.

Larsen, en småbarnsfamilie bosatt i Lillehammer, har bestilt lammekasse fra småbruket Vårnes for andre år på rad.

- I fjor bestilte de en halv kasse med lam, men i år ville familien ha en hel, forteller Camilla.

Under vårens lamming, i april og mai, ble det født 300 lam på småbruket Vårnes. Hundre av lammene beholdes som livdyr for å bygge morgendagens besetning. Av de 200 lammene som sendes til slakteriet på Rudshøgda, tar Camilla og Kristen tilbake 100 som de foredler selv.

Småbruket Vårnes har vært drevet av familien Bergehagen gjennom generasjoner, og for fem år siden overtok Camilla og Kristen gården etter Kjell-Ivar, far til Kristen. Kjell-Ivar bor i kårboligen, og kunnskapen som deles mellom generasjonene, bidrar til at mat i verdensklasse fremdeles kan produseres i den bratte lia.

Erfaring og kunnskap neste generasjon nyter godt av når de tar det hele et skritt lenger, med foredling og direktesalg av råvarer rett fra gården.

Etter inspirasjon fra et stabbur i Trøndelag, og med godkjente byggeplaner fra kommunen, sto gravemaskinen klar på tunet sommeren 2018. Med veiledning fra Mattilsynet, delfinansiering fra Innovasjon Norge og dugnadshjelp fra familie og gode venner, har ekteparet bygd stein på stein.

Og til lammesesongen 2019 kunne de ta i bruk sitt eget foredlingslokale.

Første etasje rommer skjærelinje for kjøtt, fullt produksjonskjøkken, kjølerom, fryserom og tørkerom for pinnekjøtt og fenalår. Med markedsstøtte fra Skåppå og nettverk fra Lillehammer-region vekst i ryggen, presenteres produktene deres for omverdenen. Selskapslokale i etasjen over, med utsikt så langt øyet kan se, er del av en langsiktig plan.

Planen rommer en fremtid med gårdsbutikk, utleie, tilberedning og servering av egne råvarer, fra jord til bord. 

For bonden reduseres lønnsomheten ved å selge råvarer i verdensklasse gjennom dagligvarebransjen år for år.

For bonden reduseres lønnsomheten ved å selge råvarer i verdensklasse gjennom dagligvarebransjen år for år. I en bransje som ensidig konkurrerer på pris fremfor kvalitet, har volum blitt den eneste driveren. I de årlige forhandlingene mellom dagligvarekjedene og leverandører av råvarer, også kalt “høstjakta”, presses innkjøpsprisene hvert år. 

En konsekvens for kunden, er at tilbudet av lam i matbutikken begrenser seg til fårikål om høsten, pinnekjøtt til jul og lammelår til påske. Resten av året ligger råvaren som frivillig sortiment hos kjedene, og i kunstig koma på fryselageret til Nortura.

For sauebonden er konsekvensen lavere fortjeneste per kilo lam, med overproduksjon, og ikke undersalg, som forklaring.

Camilla og Kristen kan aldri konkurrere på pris. De kan kun konkurrere på kvalitet. Kvalitet hele veien, fra avl til tallerken.

For at familien skal kunne leve av gårdsdriften, må småbrukets lønnsomhet øke. Avlsarbeidet er en av grunnpilarene. Kristen må avle frem livskraftige dyr med god kjøttfylde og høy ullkvalitet som han benytter i egen besetning, men også selger til andre sauebesetninger.

En annen grunnpilar for økt omsetning er å ta kundene sine på alvor. Camilla og Kristen møter informasjonsbehovet til kundene som vil vite hvor og hvordan maten deres produseres. Kunder som vil ha kortreist, lokalprodusert mat fordi de er opptatt av egen helse, dyrevelferd og klimautfordringer, får kunnskap av småbruket Vårnes.

Mobilen ringer igjen. Camilla tar av seg engangshanskene.

- Oppskrift på tomatisert lammegryte sender jeg deg på mail, svarer Camilla.

30 kasser med helt lam, 40 kasser med halve lam, pinnekjøtt, fenalår og pinnebog av 50 lam er snart saltet og hengt til tørk i nytt foredlingsanlegg. De gjenværende stykningsdelene blir fårikålkjøtt og lammekjøttdeig, og selges gjennom den lokale Reko-ringen. 

Kjell-Ivar fortsetter å spikre kasser som Camilla preger med småbrukets logo. 

Om Takk for Maten!

Bli kjent med den norske bonden.  

Vi gir deg bondens hverdag gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til norsk landbruk.

Facebook | Instagram

translation missing: no.cart.general.title