arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Den lange, norske
eple-reisen

Når du og jeg endelig kan kjøpe nye, norske eplesorter i butikk, har reisen vært lang. For sorten Rubinstep tok det over 10 år.

Forsiktig senkes kassene med 300 kilo epler ned i vannbadet. Slagskader unngås. Behandling av frukta er ikke tilfeldig på pakkeriet i Telemark. Telefrukt vet at kvaliteten på eplene helt fram til oss forbrukere er avgjørende for salget. Derfor etterspørres også de smaksrike, norske eplene lengre utover i sesongen.

Nå er det nest største fruktdistrikt i landet på vei til å kunne mette det umetta norske eplemarkedet i større grad. Med sorten Rubinstep, som dyrkerne kan høste helt ut til oktober, kan du og jeg kjøpe norske epler til midt på vinteren.

Veien fra utvelgelse av eplesorter til salgsvare er lang og kronglete. Telefrukt tar oss med tilbake til 2006 da det første møtet med den tsjekkiske sorten Rubinstep startet. Det innledende forsøket er alltid testsmaking - uavhengig sort. Smaker eple godt?

Selv om det barske, norske klima krever robuste eplesorter, ønskes likevel store avlinger. Fra sortsforsøket ute i felt har smak, størrelse, kvalitet, avling, holdbarhet, sukker- og syrebalanse av Rubinstep blitt grundig analysert.

Rubinstep passerte testene og i 2008 bestilte Telefrukt 30 000 trær. I 2013 startet utplantingen i Telemark. Først i 2015 kunne det høstes av eplesorten Rubinstep. I år, 14 år etter de første testene, kan fruktpakkeriet i Telemark tilby den norske forbrukeren 500 000 kilo Rubinstep i en lengre eplesesong.

En tålmodighetsprøve vil sikkert mange mene. Et samarbeidsprosjekt og en langsiktig strategi kan Telefrukt fortelle.

Telefrukt produsentlag teller til sammen 86 fruktdyrkere som produserer de ulike kulturene moreller, plommer og epler. Telefrukt har bygget og utvidet i takt med utviklingen av fruktproduksjonen.

Etter fusjon med Gvarv Fruktlager i 2009 ble virksomheten samlet på Telefrukt i et nytt og moderne pakkeri. Utvidelsen fortsatte. I 2014 sto nye kjølerom klare til bruk. Nye sorteringslinjer for moreller og plommer ble innstallert i 2018, og i 2019 ble kronen på verket innviet.

10 celler med ULO-teknologi for lagring. Det betyr ultralav-oksygen-lagring. Ved å tilføre nitrogen reduseres oksygennivået. Eplene går i «dvale» og nedbrytningsprosessen går saktere. Dette gjør at Telefrukt kan levere sprø og friske norske epler til langt utpå vinteren.

Svein Børte var daglig leder for Telefrukt under bygging og utvikling av fruktlageret. I tett samarbeid med Jan Husefest Meland, som er fruktkonsulent fra Midt-Telemark Landbrukskontor, har de utviklet fruktproduksjonen.

Meland har i tillegg vært innovativ i å hente inn nødvendig kunnskap. Fra tidlig på 2000-tallet var Jop Westplate en Internasjonal fruktrådgiver som var bosatt i Nederland. Westplate sin ekspertise ble benyttet for å lære mer om kompleksiteten innenfor de ulike frukt-kulturene. I 2013 flyttet like så godt Westplate til Norge. I dag er han fruktrådgiver for de fleste fruktdyrkerne i Telefrukt Produsentlag.  

Fylkesmannen og fylkeskommunen i Vestfold Telemark legger til rette for arbeidsplassene som skapes i hjertet av Telemark. Innovasjon Norge har bidratt med finanisering for å muliggjøre fruktpakkeriets investeringer.

Selv om veien til målet er lang for nye, norske eplesorter, er ingenting umulig for de som evner å gå i takt.

Mens Telefrukt fortsetter å pakke og distribuere norske epler til hele landet, kan du og jeg bare nyte smaken av Rubinstep-epler i lengre og lengre sesong.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title