arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Der stillhet og drømmer gror

Skodda ligger lavt over setervollen, der de to arbeidskameratene i stillhet beveger seg mot oppgaven. Den ene drømmer om god tilvekst og høy index. Den andre i helspenn, klar til å sanke.

  Mariann Tveter og Elin Marie Ulsaker        Eirik Jeistad

Kristen Bergehagen enser ikke tåka som ligger som et slør over det vakre kulturlandskapet. Han drar hetta tettere over hodet, og fisker etter mobilen. Når han skimter flokken, blar småbrukeren frem til app’n. Gjeterhunden Molly kryper forventningsfullt framover mellom gresstuene, bak bondens ben, og venter spent på kommando. 

 -Venstre, kommanderer Kristen.

Sauesankingen er i gang.

Molly skyter fart til venstre. I en lang bue sirkler hun saueflokken inn bakfra, for igjen å drive sauene presist mot matfar. Skremt skvetter et par uerfarne lam ut av flokken. Molly legger seg flat på kommando. Hun venter.

-Høyre, roper bonden.

Molly avskjærer raskt de to lammene som kommer seg trygt tilbake i gruppa. Småbrukeren venter spent på flokken som nærmer seg. Med trent øye, finner han fort et fint lam. Avl eller slakt, liv eller død, er spørsmålet for den enkelte. Kristen finner frem til 90775 Peer på sauekontroll-app’n. Den viser at Peer veide 5,8 kg da han ble født 24. april. Med en tilvekst på 386 gram per dag, veide han 22 kg da han ble sluppet på utmarksbeite 8. juni. Kristen anslår at Peer veier i overkant av 47 kg, men ulla kan være litt for kort.

Avl er et langsiktig arbeid. Selv om far til Peer, Vårstas, er en kåret vær med høy index, vurdert og godkjent i Fåberg og Gausdal værring, er det ingen selvfølge at Peer kan følge i fars fotspor.

Lidenskap

Som en skygge, har Kristen fulgt i farens fotspor fra han begynte å stabbe og gå. Lidenskapen for sau og avl deles mellom generasjonene. Det gjør også kunnskap og praktisk erfaring. På småbruket Vårnes, som klamrer seg fast i lia ovenfor Lillehammer, har familien Bergehagen drevet landbruk i godt over hundre år. Småbruker og murer Kristen Bergehagen drømmer om å ta det et steg videre.

Jeg drømmer om å bli gårdbruker på heltid.

For å kunne leve av gårdsdriften må Kristen sette seg langsiktige mål. Dag for dag, bygger han stein på stein, for å øke småbrukets omsetning.

Avlsarbeidet er en av grunnsteinene, og sauenes individuelle index, avlspoeng, gir en pekepinn om hvem som skal bygge morgendagens flokk. Med 130 vinterfôrede søyer av rasen NKS, norsk kvit sau, analyserer Kristen resultatene i egen besetning kontinuerlig. Han må avle frem livskraftige dyr med god tilvekst og høy kvalitet på ulla, for å øke småbrukets lønnsomhet. Gjennom sauekontrollen, en skreddersydd programvare for sauebønder, har han til en hver tid full oversikt.

Fem milliarder kroner

To millioner småfe, de aller fleste sau, slippes på utmarksbeite hvert år. Omkring 15 000 gårdsbruk i Norge driver med sau og geit. De produserer mat, ull og skinn, og bidrar med fellesgoder som bosetting i distriktene, kulturlandskap, biologisk mangfold og kjøp av varer og tjenester fra andre virksomheter. Den totale verdiskapingen fra gårdsbruk med småfe, er årlig på om lag fem milliarder kroner.

Sanking er høstens eventyr for landets sauebønder. Den arter seg svært ulikt, avhengig av hvor i det langstrakte landet vårt det sankes. Noen sanker sau med hjelp av hund, andre stiller “manngard” for å hente sauen til gards. Island har utviklet sauesanking til “big business”, også Norge opplever økt etterspørsel fra turister som vil oppleve tradisjonell sanking i norsk, uberørt natur. 

Noen få tåkedotter henger igjen og vitner om morgenens lave skydekke, når sola forsiktig titter frem, og fjellets høstfarger vises i all sin prakt. Kristen tar av seg hetta. Molly smyger seg bak, der flokken forsvinner over åskammen mot Reinsvatnet.

Takk for Maten!

Bli kjent med den norske bonden, og hvordan maten din blir produsert.

Vi gir deg bondens hverdag og kunnskap om norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til norsk landbruk.

Facebook | Instagram

Vil du vite hvordan maten din blir produsert? 

Få Takk for Maten! rett i innboksen din hver mandag kl 9. 

translation missing: no.cart.general.title