arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Fra Mazda til moreller!

Noen går motsatt vei gjennom livet. Der andre bytter villa med leilighet, velger enkelte bort et urbant liv til fordel for en morellhage med tusenvis av trær.

Tekst: Mariann Tveter Foto: Eirik Jeistad

Trond Bergskås hadde hytte på gården der faren hans vokste opp. Men hverken far eller sønn var gårdbrukere. De drev næringsvirksomhet på Notodden med salg og reparasjon av biler. Bilmerkene Mazda, Volvo og Volkswagen skiftet eiere på Notodden i mer enn 20 år med Trond i en av nøkkelrollene. Da de solgte butikken, ble hytta i Bø i Telemark etter hvert til bolighus for Trond og kona Tonje.

Telemark er ikke bare Sommarland i Bø. Fylket kan i tillegg skilte med Norges nest største fruktdistrikt. Epler, plommer og moreller selges under merkenavnet Telemarksfrukt.

Jordsmonn og stabile temperaturer skaper et godt klima for fruktdyrking. Det kan 700 000 frukttrær bekrefte. Årlig høstes 3600 tonn med epler, 200 tonn med plommer og 150 tonn med moreller i Midt-Telemark.

I 2015 plantet Trond og Tonje sine første morelltrær. I en sørvendt helling ble 1600 trær satt ned for hånd. Allerede året etter høstet de fem tonn moreller fra årsgamle trær. Med motorsag og gravemaskin har Trond ryddet 15 mål med skog, og morellhagen har fått tilskudd av 2 400 nye trær.

Annenhver rekke er trær av ulike morellsorter. Sorten Lapins er til dels selvpollinerende, mens Van må pollineres av bier. Derfor er gården også utstyrt med bikuber. Biene bidrar både med moreller på trærne og honning fra kubene.

Trond stikker ikke under en stol at lærekurven fra salg av bil til å produsere mat har vært bratt. Fordelen med å lære seg noe nytt i voksen alder er at du forstår at egne resultater skapes i fellesskap med andre menneskers kunnskap og erfaring.

Trond og Tonje benytter seg av ekspertise fra Norsk Landbruksrådgivning. Rådgiveren er bindeleddet mellom forskning og praktisk produksjon. For morrelldyrkerne Tonje og Trond bidrar dette til økte avlinger og mindre klimautslipp.

Morelltrærne har jevnlig behov for næring som nitrogen, fosfor og kalium samt mikronæringsstoffer som bor, sink og mangan. For å finne den best mulige miksen tar Trond jevnlig jordprøver. Prøvene danner igjen grunnlag for en gjødselplan.

Gjennom et vanningsanlegg får trærne tilført vann og næring i små porsjoner fire ganger daglig. Moreller er svært utsatt for vær og vind. Uten tunnel over trærne kan du være uheldig å miste hele den modne avlingen av kun én regnskur. Men Trond måtte først teste det ut ett år. Han tok av tunnelen på halvparten av trærne. Det ble med dette ene forsøket.

Årlig høster Tonje og Trond 10 kilo moreller per tre. Det gir en totalavling på 40 tonn moreller. Akkurat som kjøreglede er viktig for Mazdakunder, er spisekvalitet viktig for morellkunder. Uansett hvilken vei du velger i livet kan fornøyde kunder være lykken. Et eller annet sted i sommer kommer det sikkert til å sitte noen i en Mazda og kose seg med moreller fra Tonje og Trond i Telemark. Du skal ikke se bort fra at Mazda’n også er kjøpt på Notodden.

PS: Norske moreller kommer i juli. Nyt de når de er der!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title