arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Hvor mye legger Obama på seg i døgnet?

For å avle på gener, som kan produsere mer kjøtt av naturens spiskammer, testes Obama daglig for opptak og utnyttelse.

Tekst: Mariann Tveter Foto: Eirik Jeistad

Oksen Obama PP av Vestgård flyttet inn i fjøset på Staur gård på Stange høsten 2019. Obama, som er av rasen Hereford, ble tatt ut til Fenotypetest av avlsorganisasjonen TYR på våren i fjor. Av de 400 påmeldte oksene fra 150 besetninger var det kun 80 som gikk videre.

Testen, som varer i 147 dager, måler oksens egenskaper og prestasjoner. Målet er å finne fremtidens seminokser som passer inn i avlsmålet til kjøttfe-organisasjonen TYR.

Oksene i testen er av raser som inngår i TYR sitt nasjonale avlsarbeid. Kjøttfe eller ammeku som det også kalles, produserer kun kjøtt. De fem kjøttferasene er Aberdeen Angus, Charolais, Hereford, Limousin og Simmental.

De ulike rasene kjennetegnes ved ulik anatomi og lynne og har rasespesifikke krav i testen. Funksjonelt eksteriør, slakteegenskaper og tilvekst er blant faktorene som kartlegges.

Ulikt de fleste andre fenotypetester i verden for kjøttfe, er den norske testen mer enn bare en tilveksttest. Beregning av grovfôropptak per okse og hvordan oksen utnytter fôret er unikt for TYR.

For å kartlegge grovfôropptaket er fjøset på Staur utstyrt med spesialtilpasset teknisk utstyr. Ved å måle utnyttelse av fôret kan kjøttfeprodusentene øke bruken av norske, fornybare ressurser fra naturens spiskammer som grovfôr, gras og beite uten at det går utover bondens økonomi.

Det vil si at TYR tester oksene daglig for å avdekke gener som bidrar til et stort grovfôropptak med høy tilvekst. Tilvekst er ensbetydende med hvor mye oksene legger på seg.

Alle de 80 oksene har tilgang på grovfôr døgnet rundt. Grovfôret er plassert i en grovfôrkrybbe, og krybba er montert på en vekt. En slags trakt med fotocelle er plassert foran krybba.

Når Obama stikker hodet gjennom trakten og ned i krybba, brytes fotocellen. Stambok-nummer til Obama 31749 leses da automatisk av fra det elektroniske øremerket, sammen med vekta på krybba.

Da Obama er ferdig med å spise, og trekker seg tilbake, brytes fotocella igjen. Gjenværende vekt på krybba, som viser mengden grovfôr Obama har spist, registreres. Dataene fra alle de 80 oksene sine måltider lastes direkte inn i et program. Informasjonen er tilgjengelig for analyse av røkteren i fjøset, og andre avlsforskere hos TYR.

Hver fjerde uke gjennom testens 147 dager legges testresultater, som kalles mellomregning, tilgjengelig på nettsiden til TYR. Målet og drømmen til alle bøndene, som har oksen sin med i test, er en fremtidig seminokse på Store Ree. Spent lastes dokumentasjonen ned. Men kun fåtall av oksene når helt opp.

Enkelte blir sendt til slakt gjennom testperioden, mens andre blir auksjonert bort som fremtidige gardsokser. Under den årlige auksjonen til TYR i slutten av april kan okser for flere hundre tusen kroner gå under hammeren, og skifte eier.

Én av dem kan godt tenkes å være Obama.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title