arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

I en frastjålet Hiace fraktes neste års lammelår

Turneen til de utvalgte veddene kunne fort blitt spolert, om ikke Åsted Norge hadde tatt saken.

Tekst: Mariann Tveter og Elin Marie Ulsaker Foto: Eirik Jeistad

På morgenen den 14. oktober vrir Kjell Ivar Bergehagen tenningsnøkkelen om på traktoren. Sauene må ha påfyll av grovfôr. Da han lesser rundballer på pallegaffelen, oppdager han at veddebilen er borte. Mens han fôrer sauene, funderer han på om sønnen kan ha tatt bilen.

Men Kristen Bergehagen har ikke lånt veddebilen. Politiet bekrefter et innbruddsraid. Verdier for litt under en million kroner er meldt savnet fra åtte beboere i Olasvevegen. Bilen, en Toyota Hiace, som er spesialinnredet for å frakte de eksklusive værene, er stjålet.

Den fredelige grenda i lia ovenfor Lillehammer, er blitt utsatt for organisert kriminalitet. Kan kriminaliteten knyttes til søppelsmuglerene i Brennpunkts avsløring i oktober?

Gamle biler kjøpes, avskiltes, og parkeres i tettbebygd strøk. Der fylles de med elektronikk og hvitevarer folk har kvittet seg med, før bilene fraktes via Hamburg til afrikanske land. Et av de mest ettertraktede bilmerkene, er Toyota Hiace.

Driftsikker, og med god lagringsplass, kjøpes bilene i Norge fra 7000 kr og oppover, og selges for det firedobbelte i mottakerlandet. Tyveriet av veddebilen vil få konsekvenser for de ni medlemmene av Fåberg- og Gausdal værring.

November og desember er høysesong for sauebøndene i ringen. Søyene må parres, om vårens vakreste eventyr skal finne sted. Hjelpen skal komme fra uventet hold.

Åsted Norge kringkaster 21. oktober en fyldig reportasje om raidet i Olasvevegen. Dette gir politiet oppklarende tips i saken. I et nabolag i Nittedal har tyvene forlatt veddebilen. Etter omfattende undersøkelser av politiet, kan Kjell Ivar hente bilen hjem.

En gnistrende desembermorgen ringer Kjell Ivar Takk for Maten!

- Møter dere på Joker’n på Jørstadmoen om 15 minutter. Jeg må ha mjølk, og det er kaffe på tilbud, forteller han.

I Hiacen, sponset av lokale bedrifter, står seks vedder og en elitevær, trygt tjoret og sikret. Felles for de ni sauebøndene i Fåberg- og Gausdal værring, er lidenskapen for avl.

Denne sesongen kan bøndene i ringen velge mellom 22 værer. To vedder fra fjoråret, som går under betegnelsen elite, og 20 værer fra årets lamming. Alle med høy index. Veddene turnerer i november og desember mellom søyene i ni fjøs. Logistikken har Kjell Ivar ansvar for.

Olav Leine på Fåberg er første stopp. Han har en svart søye av rasen norsk kvit sau i brunst. Søya skal parres av en av nykommerne. Kjell Ivar griper etter identitetsboka, vipper ned stigbrettet, og fester tauet i halsbåndet på væren. Vedden følger villig etter bonden inn i fjøset, og snuser seg raskt frem til søya.

På få sekunder er neste års lammekjøtt rimelig sikkert. Sirlig føres parringen inn i boka til væren. Dato, søyas identitetsnummer, og bondens navn. Dokumentasjonen skal senere legges inn i det elektroniske verktøyet Sauekontrollen.

Neste stopp på ruta er Thomas Rindal på Vingrom. To vedder skal leveres. To skal hentes og fraktes videre til Fåberg. Kjell Ivar stapper bøkene til værene innenfor bukselinningen, og manøvrerer to ivrige førstereisere erfarent inn i fjøset. Tauene skifter vedder, bøkene byttes, og Thomas har to nye værer i egne binger, klare for bidrag til neste års lammekjøtt.

Kjell Ivar fortsetter på ruta med å bytte, hente, og sette igjen bestilte vedder. Et puslespill. Alle ni medlemmene i værringen har egne avlsplaner, finjustert etter informasjonen fra Sauekontrollen.

Avlsverdier som fødselsvekt, tilvekst, kjøttfylde, og ullkvalitet skal matche hos søye og vær for å kunne produsere optimale lam til våren. Aller helst nye elitevedder. I tillegg skal den foretrukne væren være tilgjengelig når søya er i brunst.

Dagens siste stopp er småbruket Vårnes, der Kjell Ivar bor i kårboligen. To vedder taues inn i fjøset. De skal benyttes til påsett av årets lam. Påsett er uttrykket som brukes om parring av lam som for første gang skal produsere egne lam.

For et av årets lam 90056, er avlsplanen inseminasjon med 201727419 Breiprins. Kjell Ivar lar en av veddene sjekke brunsten. Det er dags.

På kontoret, i et tilstøtende rom, står dunken med flytende nitrogen som oppbevarer strå med sæd fra ulike elitevedder. Bestilt fra avlstasjonen på Staur. Kjell Ivar fisker ut Breiprins og varmer strået 14 sekunder i vann som holder 50 grader. Han klipper av tuppen, og inseminerer raskt 90056.

Takk for Maten! har fulgt 90778 Solveig siden 20. mai. Hun var et av fire lam, født av 40200 Mor Aase 24. april. De tre andre ble i høst sendt til slakt.

Solveig ble parret av 201921137 Vårdal den 19. november.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title