arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Jakten på drømmedama

Øverst i Midtbygda i Øyer, på et smalt kontor i fjøset, ligger den nyeste utgaven av oksekatalogen fra Hamar. Heftig stylet, poserer de mannlige modellene. I jakten på drømmedama insemineres kjønnsseparert sæd, for å få flere mordyr.

  Mariann Tveter og Elin Marie Ulsaker      Eirik Jeistad

Sent og tidlig skimter du lyset fra fjøset på Hov gård, øverst i det vakre dalføret. Her har bonde Anders Bergum installert seg med avlskatalogen fra TYR, spesialutviklet software, og TV-overvåking av kyrne på andre siden av veggen. Fjøset huser 14 mordyr og 14 kalver av rasen Simmental. Kua som ligger bondens hjerte nærmest. 

Den beste kua er på et vis den du ikke ser, den som er sterk og selvstendig.

Prosjekt drømmeku krever tålmodighet, kunnskap og en plan. Tidsperspektivet er minst fem år, og målet er den optimale kua. I følge Anders er dette ei ku som er passe stor, økonomisk å fôre på, har gode bein, tar seg lett fram og gjør seg god nytte av beitet. Hun skal kalve lett, og ta seg godt av kalven sin.

Brunst

Timinga for inseminasjon av kuene, er avgjørende. Derfor bærer alle kyrne en aktivitetsmåler i halsbåndet, som er direkte knyttet opp mot en en app. Uansett hvor Anders befinner seg, har han oversikt over hver enkelt ku. Når måleren viser mye aktivitet og lite drøvtygging, tyder det på at kua er i brunst. Da får Anders en melding på mobil, og det haster med å bestille inseminøren fra Lillehammer.

Ved valg av semin fra oksekatalogen, matcher Anders kuas og oksens stamtavle. Avlsverdier og index på fagspråket. Har en ku mindre gode bein, velger han en okse som er sterk på dette området. Viser en ku svak tilvekst, velges en okse med god tilvekst. 

Til kvigene, hunndyr som skal ha sin første kalv, velges en far som gir lette kalvinger.

Sykebingen

I en binge for seg selv, hviler en ku med kalven sin. Et sår på foten er stelt av dyrlegen. Kua har fått en trekloss under halve klauven for å avlaste trykk. Nå hviler hun seg frisk. Men det er mer ved denne kua. Hun er nemlig en veldig god mor. Godkua blir fort med kalv, kalver lett, har masse melk og tar seg svært godt av kalven sin. Egenskaper bonden vet å sette pris på.

Godkua

Med sine gode gener og evner som mor skal 0044 Ragnhild, som godkua heter, insemineres med kjønnsseparert sæd. Fordi spermiene har ulik vekt avhengig av kjønn, kan sæden separeres, og bonden kan sikre fremtidens mordyr på Hov gård. Tre kvigekalver er planen til Anders, før han avslutter godkua sin karriere med en oksekalv.

Siste helg i april hvert år er det auksjon over avlsokser på Staur gård ved Hamar. Her går landets beste avlsokser under hammeren. Til neste års auksjon er det registrert 354 kalver. I Simmentalgruppen konkurrerer 37 kalver om de 12 gjeve plassene som er satt av til rasen. Fra Hov gård er oksekalvene 0081 Sigmund og 0072 ObeliX påmeldt.

Oksene går gjennom ulike tester, før endelig uttak er klart. Spesielt for Norge er måling av grovfôropptak og utnyttelse av fôret. Norge satser stort på å avle fram storfe som utnytter grovfôret maksimalt. Slik kan vi best mulig nytte de fornybare ressursene som ligger i vårt unike utmarksbeite.

Grovfor

Begrepet grovfôr brukes i hovedsak om gress. Både sommerhalvårets friske gress, og konservert gress som høy og surfôr. Det kan også omfatte andre grønne vekster, halm og rotgrønnsaker.

11.11.11 

Den virkelige drømmedama har Anders for lengst truffet. I 2010 ble paret smidd i hymens lenker, og 11.11.2011 tok han og Lillian Michelle Hattestad over Hov gård i Midtbygda i Øyer. Med flyttingen til Hov, vendte Anders tilbake til gamle tomter. Noen år tidligere hadde han arbeidet som gårdsgutt her, og var godt kjent med mulighetene gården bød på. 

Hjemme på Hov har trekløveret Nelly Therese 11 år, Laura 10 år og Gudbrand 8 år, mer enn nok av tumleplass. Med hver sin hest, tar ridning og hestestell naturlig nok mye tid, og kopplam skal koses med og mates. Det lokale idrettslaget tilbyr varierte aktiviteter. Her er flotte forhold for langrenn og slalåm i vinterhalvåret, og fotballen ruller nær sagt året rundt.

Det er travle dager for familien. Lillian har full jobb som lærer på en ungdomsskole på Lillehammer, mens Anders har 80% stilling som fagansvarlig for kjøttfe hos Fjøssystemer. Selv med kyr og sauer, hest og katt, og tre aktive barn, rekker Anders også å forberede seg til vinterens store styrkeprøve; Birkebeinerrennet

Mor møter far

I 2018, på Royal Highland Show i Skottland, så han drømmekua. Ei flott kvige i Simmentalklassen. To sæddoser fra kvigas far ble bestilt i nettbutikken til Geno. To pinner kom med sædruta. Den ene resulterte i en kukalv. Den andre ligger fremdeles på flytende nitrogen.

translation missing: no.cart.general.title