arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kåret vedde vraket av ringen!

Kvalitetssikret av et dommerpanel lå karrieren åpen for værlammet. Kun noen få svarte hår felte den premierte vedden.

Tekst: Mariann Tveter og Elin Marie Ulensaker Foto: Eirik Jeistad

SMS’n tikker inn fra Kristen.

Kjør mot Segalstad bru, ta til venstre over brua, deretter til høyre ved Gaus. Adressen er Baklivegen 1586. Dere rekker lunsjen. Lammegryte og flatbrød.

Kristen Bergehagen fra småbruket Vårnes har 33 vedder påmeldt til kåring av værlam i Fåberg- og Gausdal værring. Småbruket er en av ni sauebønder i ringen. Medlemmene i ringen driver aktivt avlsarbeid på sau, og ringens viktigste oppgave er å legge til rette for eliteparringer. Parringer mellom de beste søyene og de beste værene.

Den ultimate bekreftelse på kvalitet for de kårede værene i ringen, er en fremtid på Staur. Avlsgården i Stange kommune, der organisasjonen Sau og Geit driver sitt nasjonale avlsarbeid.

Stemningen er spent når bruksegenskaper, beinstilling og ullkvalitet skal bedømmes. På en lånt treningsbane for hester i Gausdal har tre dommere rigget seg til for å kåre.

En av dem er Tore Krogsveen. Han er sau- og geitebonde fra Fåvang, og har fem års erfaring som dommer.

Først ut er værlammet 90157 med en index på 129. Indeksen regnes ut av Sau og Geit på bakgrunn av opplysninger fra sauekontrollen med to slektsledd bakover. Tilvekst, kjøttfylde, melkemengde og ullkvalitet ligger til grunn for fastsettelse.

90157 skårer en åtter på både bruksegenskaper og beinstilling. Tore klipper en lokk av ulla, og måler lengden med tommestokken. 9,5 cm. En god lengde. Han sjekker kvaliteten gjennom et lommemikroskop.

Ulla skal ha god spenst, men ikke være sprø. Innslag av svarte hår i ulla er en vrakingsårsak. Lammet scorer høyt nok til å passere kriteriene for en fremtid som avlsvedde i ringen. Så venter full klipp for å avdekke forekomst av sorte hår, som Tore ikke har mulighet til å se. Lammet passerer. Broren 90156 vrakes på grunn av sorte hår.

Vedden 90120 er et resultat av inseminasjon. Værlammet scorer ni poeng på bruksegenskaper, ni på beinstilling og åtte på ull. Ulla er hele 11 cm, og med god spenst. Tore sjekker bittet.

Lammet er underbitt, og blir vraket. Feil bitt kan føre til at dyret får vanskeligheter med å drikke, og får i seg for lite vann. 90120 kommer på lista til slakt hos Nortura på Rudshøgda.

15 utstillere har funnet veien til Gausdal med håp om å få kåret vedder. Norsk kvit sau er dominerende, men gamle bevaringsverdige raser skal også kåres for fremtidig avl eller videresalg. Gammalnorsk spæl, farget spælsau, og pelssau er alle representert.

Også Blæset sau, en truet rase som står på lista over nasjonale bevaringsverdige husdyrraser, er representert. Det lett gjenkjennelige, hvite bleset i ansiktet har gitt rasen navn. Bena kan ha hvite sokker, og halen skal være lang og svart med hvit haletipp.

Særlig for de truede rasene er det en utfordring å skaffe fremtidig tilgang på avlsværer, med de strenge restriksjonene som gjelder forflytning av sau mellom fylkene

Værlammene som vrakes av ringen, men som likevel scorer høyt, selges til sauebønder som ikke driver aktivt innen avl. De produserer kjøtt og ull, og kjøper nye vedder til bruksbesetninger.

En av dagens kjøpere er Agnete Fauskerud fra Lismarka i Hedmark. Agnete har lastet ned saukontrollapp’n på mobilen. Hun sjekker innavlsgraden på veddene hun vil kjøpe, mot søyene hjemme på gården.

Forflytting av veddene fra Oppland til Hedmark må godkjennes av veterinær. Blodprøver blir tatt av dyrene for å sikre at sykdom ikke overføres mellom fylkene. Agnete er 24 år, og har drevet som sauebonde i snart fem år. Faren til Kristen, Kjell Ivar Bergehagen har vært mentor for Agnete.

- Sauenæringa er helt avhengig av rekruttering, sier Kjell Ivar.

Norsk Landbruksrådgivning matcher bonde hjelper bonde. Med 40 års erfaring fra sauehold, deler Kjell Ivar kunnskap på tvers av generasjoner og fylker. Agnete kjøper tre av veddene som er vraket av ringen.

Marte Stine Skålenget er sauebonde og dronepilot fra Gausdal. Hun har tatt veien til kåringa for å kjøpe vedder. En vedde til egen besetning, og en til naboens. En time senere noterer Kjell Ivar to vedder som lastes og sikres på hengeren, og 6300 kr skifter eier. Marte Stine har en besetning av 165 vinterfôrede sau med 131 NKS, 15 gammalnorsk spæl og 24 spæl.

For noen år siden mistet hun 62 lam på utmarksbeite.

- Vi har gaupe, ørn og jerv i området, forteller Marte Stine. I dag bruker jeg ny teknologi for å sikre dyra mine. Ukentlig flyr jeg drone over beitet for å sjekke at dyra mine har det bra. I åpent landskap kan jeg fly så nær at jeg ser øremerket på sauen, avslutter hun og kjører avgårde.

Dagen går mot slutten og dommerne har bedømt 123 sau av ulik rase. 91 av dem ble kåret. I Fåberg- og Gausdal værring, som går under ringavdeling 46, ble 22 nye værer satt inn, i tillegg til to eliteværer. 45 sau har skiftet eiere. Helt til slutt er det heder og ære, sløyfer og pokaler, som skal deles mellom de ti sauene av ulik rase som har fått dagens beste score.

Vedde 90049 til Kristen går av med seieren. Det er tid for klipping. En bitteliten svart flekk kommer til synet på låret til den premierte. Vedden blir vraket fra ringen.

Solgt, og på vei til nytt fjøs.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Få Takk for Maten! rett i innboksen din hver mandag kl. 9.

Din e-post:

translation missing: no.cart.general.title