arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Klarer norsk ungdom å plukke moreller?

Da myndighetene stengte grensene i mars, måtte morelldyrkerne i Telemark på kort varsel erstatte de erfarne sesongarbeiderne fra Litauen med norsk arbeidskraft.

Norsk ungdom tok kontakt da lokalavisa skrev om hvilke konsekvenser Covid-19 skapte for fruktdyrkerne i Midt-Telemark. Med ungdommelig pågangsmot ville de prøve å fylle skoene til de profesjonelle plukkerne fra Litauen som ikke kom inn i landet. Det var ukjent for de fleste av oss hvor avhengig norske frukt- og grønnsaksdyrkere er av utenlandsk arbeidskraft.

På gården i Bø i Telemark har dyrkerne Tonje Vedvik Bergskås og Trond Bergskås 4 000 morelltrær som må plukkes på 13 dager.

Shanice Huka Vareide er ferdig med 1. året på videregående skole. Hun er morellplukker for første gang.

Med erfarne plukkere fra Litauen sommeren 2019, hadde Tonje og Trond avtalene på plass for sesongen 2020. Sesongarbeiderne fra Baltikum, som har kunnskap om hvordan moreller skal høstes, er verdifulle for fruktdyrkerne. Moreller må plukkes med stilken på. Da bevares kvaliteten helt frem til oss forbrukere. Plukkes morellene i klaser, kan neste års morellavling risikere å bli ødelagt. Mye sto på spill.

60 flittige hender som høster

Hele årsinntekten til Tonje og Trond sikres av avlingen fra morelltrærne noen få uker hver sommer. Derfor er de helt avhengig av 30 sesongarbeidere for å få høstet ferskvarene.

Det ble hektisk på gården i Bø i Telemark, da myndighetene i mars stengte grensene. Usikkerhet om krav til isolasjon ved smitte gjorde at Tonje og Trond måtte snu seg rundt og tenke nye sesongarbeidere. Norsk ungdom ble redningen. Noen tok direkte kontakt for å tilby sin arbeidskraft. Andre fikk de tak i via bekjente.

Joep Westplate er en erfaren morellplukker. Han skal starte på 2. året på videregående skole.

I sommer har Tonje og Trond organisert høstinga med plukkelag på fire til fem personer. Uerfarne ungdommer ble satt i arbeid sammen med erfarne plukkere. Før de startet fikk alle en grundig innføring i hvordan de høster moreller. Underveis har Tonje og Trond veiledet. Hver og en plukker i bøtter. Etterhvert som bøttene fylles, helles morellene over i kasser, utplassert i nærheten av plukkerne.

Med en elektrisk ATV henter Tonje og Trond de fulle kassene fra morellhagen. I en tilhenger utstyrt med kjøleaggregat kjøles morellene ned. To ganger daglig frakter Trond den fulle hengeren med 1500 kilo moreller til fruktpakkeriet et par mil unna.

Opp før hanen galer

Moreller dyrkes i tunnel for å beskyttes mot vær og vind. Steker sola, kan det fort bli varmt utover ettermiddagen. Det betyr at de unge norske sesongarbeiderne må tidlig opp. Arbeidsdagen starter klokka seks hver morgen. Felles lunsj inntas i låven som er fullt utstyrt med langbord og stoler, og hvor antall kilo nyplukkede moreller er det store samtaleemnet blant de unge.

Karoline Omberg Often studerer Nanoteknolgi på NTNU. Hun plukker moreller for første gang.

I fjor hadde Tonje og Trond 18 plukkere fra Litauen og fem norske ungdommer. I år har sammensetningen av sesongarbeidere vært 17 norske ungdommer, syv fra Litauen og fem fra Vietnam.

Vietnameserne kom til Norge i juni og var i karantene. De skal videre rundt i Telemark for å høste plommer og epler. Litauerne kom etter 15. juli og slapp dermed karantene.

I 13 dager har 17 norske ungdommer høstet rundt 100 kilo moreller hver per dag. Til sammen har sesongarbeiderne plukket nærmere 30 000 kilo moreller fra 4 000 trær. Plukkerne får timebetalt pluss feriepenger. Litauerne har i tillegg gratis losji. Norske ungdommer med lite arbeidserfaring trenger mer veiledning og oppfølging, forteller Tonje og Trond. De andre jobber helt selvstendig.

Alle har vi en gang vært i opplæringsfasen! Kua har også vært kalv!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title