arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kristen har tjuvstartet klimakuren

Med sitt unike fordøyelsessystem har sauene på småbruket til Kristen startet klimakuren med å produsere sitt eget protein.

Tekst: Mariann Tveter Foto: Eirik Jeistad

Kristen Bergehagen er sauebonde på småbruket Vårnes. Småbruket ligger i lia ovenfor Lillehammer, og har en besetning på 130 vinterfôra norsk kvit sau og 20 farga spælsau. I november i fjor hadde sauene behov for ny forsyning av kraftfôr eller mjøl, som småbrukeren kaller det.

Kristen valgte et nytt mjøl til dyra sine. Alka Ultra Sau fra Strand Unikorn på Moelv. Fôret, som er i pelletsform med en grov indre struktur, bidrar til godt vommiljø. Det består av 92 prosent norske råvarer, og inneholder valset og alkalisk bygg tilsatt vitaminer og mineraler

Hva er alkalisk korn?

Alka Ultra Sau inneholder alkalisk korn. En råvare som kan brukes i kraftfôr til drøvtyggere. Råvaren produseres ved å tilsette urea og ulike enzymer til fôrkornet.

Etter at blandingen er tilsatt vann, lagres den under plast i to til tre uker. Resultatet er et alkalisk produkt med høy pH verdi, og med økt innhold av “ikke-protein nitrogen” (NPN).

Mikrobene i drøvtyggernes unike fordøyelsessystem kan utnytte dette “ikke-protein nitrogenet” til å produsere protein med høy kvalitet, såkalt mikrobeprotein. Det alkaliske kornet blir derfor en proteinkilde for drøvtyggerne, samtidig som det bidrar til stabil pH i vomma.

Hvilke fordeler har alkalisk korn?

Fordelen med alkalisk korn er at andelen norskprodusert fôrkorn kan økes betydelig i kraftfôret. Uten av det får negativ innvirkning på ytelse eller vomfunksjon kan importerte råvarer, som soya, mais og roesnitter tas ut av kraftfôret.

Forskning

I et forskningsprosjekt med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som eier og med Norgesfôr, Strand Unikorn og Tine som samarbeidspartnere, skal effekten av å bruke alkalisk korn i rasjoner til drøvtyggere undersøkes videre.

Hensikten er å bidra til økt matproduksjon basert på norske ressurser.

Over all forventning

Forsyningen av fire tonn Alka Ultra Sau i pelletsform ankom småbruket i november. Kristen var spent på reaksjonen hos de kresne firbeinte. Av erfaring visste bonden at det kunne gå opptil to dager før nytt mjøl ble akseptert. Men ikke denne gangen!

De slukte mjølet og var svært fornøyd med nykommeren.

Konsekvensen ved fôrbytte kan ofte være løse mager, men heller ikke dette ble et problem. Sauene fôres to ganger om dagen med til sammen 400 gram mjøl. I tillegg får de så mye rundball de vil ha. Både bonden og sauene er fornøyd med fôrvalget, og omlegging til Alka Sau Mjølk vil skje ca fem uker før lamming.

Dette fôret benytter den samme alkaliske teknologien, og det er spesialtilpasset fasen før og etter lamming for å bidra til livskraftige lam, god råmjølkskvalitet og høy mjølkeproduksjon produsert på kortreiste, norske ressurser.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title