arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash
Made in Norway!

Made in Norway!

Om råvarer produsert av den norske bonden merkes med det norske flagget, øker etterspørselen fra utlandet. For egne innbyggere må det kanskje et nytt OL til.

Tekst: Mariann Tveter og Elin Marie Ulensaker Foto: Eirik Jeistad

Gradestokken viste flere lag med ull da øyne fra alle verdenshjørner var rettet mot distrikts-Norge. Fylkene med de langstrakte jordene og den trange dalen, var vertskap for en folkefest verden ikke hadde sett maken til. Frostrøyk, sol, lette snøfnugg og iskrystaller. Spektakulære bilder rammet inn en befolkning med norske flagg som heiet på alle.

Det vakre landet, langt mot nord, fikk oppmerksomhet over eteren jorda rundt. Den unike nasjonalfølelsen som ble skapt på Lillehammer, da vetter og troll, og 1737 utøvere takket for seg, er uten sidestykke i nyere tid.

Da den mektigste bak de fargerike ringene uttalte “Best olympic games ever”, ble resultatet verdiskapning på norske ressurser. Stoltheten skapte salg av bunader.

Verken før eller senere har nasjonaldrakten, vevd av ull, solgt i samme volum.

Forberedring av saueklipp

På et småbruk i lia ovenfor Lillehammer begynte sauebonde Kjell Ivar Bergehagen å forberede klipp av sauene, da OL-ilden sluknet. Ulla på 130 søyer skulle klippes før lamming.

To ganger i året, vår og høst, klippes sauene på småbruket Vårnes. Om søya ikke klippes før lamming, kan lammene sulte ihjel. De får vanskeligheter med å finne spenen om ulla hos mor er for lang. Kjell Ivar klipper sauene sine selv. Flere sauebønder kjøper tjenesten av profesjonelle klippere.

Pakking av ull

I papirsekker samles den avklipte ulla. Ull fra buk, lår, og hale legges i en sekk. Fellen, som har høyere ullkvalitet, i en annen. Avispapir benyttes som skille i sekken mellom fellene til de ulike sauene. Småbruket Vårnes selger ulla til Gol ullstasjon, der den etterbehandles.

Frakten av ulla koordineres. Hver vår og høst plasseres en container på parkeringsplassen ved Felleskjøpet på Lillehammer. Her samles ulla fra sauebøndene i området. Containeren blir hentet av Norilia som eier og driver ullstasjonen på Gol.

Klipping av sau

Prisen på ull har holdt seg konstant fra OL på Lillehammer i 94 og frem til i dag. Småbruket Vårnes får 49 kr kiloen for ull fra norsk kvit sau (NKS). Snaue to kilo veier ulla fra en voksen søye. For god ullbehandling er det 0,60 øre ekstra per kilo.

I 2015 ga Kjell Ivar svigerdatteren Camilla 15 fargede spælsau i bursdagspresang. Ulla hos spælsauen er todelt og kan spinnes til tynnere tråder. Da Kjell Ivar klippet spælsauen våren 2019, ble 42,6 kilo ull sendt til Gol. Avregningen fra ulloppgjøret var kr 42,60.

For den glansfulle ulla fra den gamle sauerasen, får bonden 1 kr per kg.

Prisen på ull følger verdensmarkedet med tilbud og etterspørsel. I dag er ull lite etterspurt i motemarkedet. Andre tekstiler er in. Klipp av sauen koster mer enn bonden får betalt for ulla. Etterbehandling av ulla er også kostbart. Men å levere den som søppel koster mer. Ull er ikke brennbart.

Norsk ullkvalitet

Hvilke fordeler har ull?

Ull er vannavvisende, og holder på varmen selv om den er fuktig. Ull er selvrensende, og kan klare seg med god lufting i stedet for vask. Selv ved vask røyter den ikke plastmicrofiber, som skader fisk i havet, og fugl på land. Ullplagg holder fasongen over tid. Når et ullplagg er utslitt, brytes det ned biologisk.

Hvilke fordeler har norsk ull?

Svanemerket norsk ull betyr sparsom bruk av kjemikalier ved etterbehandling. Kortreist norsk ull kjennetegnes som glansfull, slitesterk, har god spenst og nupper svært lite. Ull skapt av norske ressurser, egner seg ypperlig til mellom- og ytterplagg. Helt innerst mot kroppen, kan den norske ulla bli litt stiv.


Bunadene etter OL på Lillehammer ble sydd av ullstoff vevd av importert ull fra New Zealand. Med verdiene bærekraft og utnyttelse av kortreiste naturgitte ressurser, har norsk tekstilindustri gjennomført endringer.

Får du sitteplass på vei hjem fra jobb med Vy, setter du deg på norsk håndverk. Setene på toget er vevd av norsk ull.

I Hillesvåg ullvarefabrikk spinnes garn av norsk ull, på maskiner som har spunnet i mer enn 100 år. Den tradisjonsrike fabrikken spinner garn av ulike saueraser. Det fine, myke, og silkeaktige garnet av norsk pelssau er et av dem. Familiebedriften ligger en halvtime nord for Bergen, og har holdt hjulene i gang gjennom fire generasjoner.

Er du opptatt av å bruke råvarer av kortreiste norske fornybare ressurser, med lang levetid? Sjekk opprinnelsesland. Det norske flagget blir misbrukt av mange produsenter. Flagget symboliserer kvalitet, og kan skape økt fortjeneste. Derfor blir produkter som ikke er produsert i Norge merket med det norske flagget.

For fem år siden startet norsk tekstilindustri å veve bunadsstoff av norsk ull igjen. Nasjonaldrakten vår er 100% “ Made in Norway”. I dag importerer Norge lammekjøtt fra New Zealand. I fjøset på småbruket Vårnes er Kjell Ivar snart ferdig med høstens klipping av 130 søyer.

Saueklipp

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Få Takk for Maten! rett i innboksen din hver mandag kl. 9.

Din e-post:

translation missing: no.cart.general.title