arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Mitt Lille Lam!

I et fjøs som har klamret seg fast i dalsida gjennom generasjoner, er vårens vakreste eventyr snart forbi. Nesten 300 lam er født. 40200 Mor Aase har lammet firlinger. Men allerede i lammenes første levetime tar livet ulike retninger for de fire.

  Mariann Tveter og Elin Marie Ulsaker      Eirik Jeistad

Det er sent i april. En ny dag er på vei, det lover det gryende lyset. Det er midt i lamminga, og vaktskifte i fjøset. Omkring 300 lam ventes fra 130 søyer i årets mest hektiske måned. I fjøsdøra møter Kristen Bergehagen faren, Kjell-Ivar Bergehagen. Kjell-Ivar har tatt nattskiftet for den yngre generasjonen.

Karene veksler noen ord, og Kristen oppdaterer sauekontrollen på fjøspadèn. Alt om nattens lamming registreres. Fødsel med eller uten hjelp, antall lam, kjønn, dødfødte, søyas jur og eventuell behandling. Ny teknologi har effektivisert bondens hverdag, og bidrar til økt mattrygghet og høy dyrevelferd.

Så avbrytes de av sped breking. Det er søya 40200 Mor Aase som har satt et lam til verden, raskt og stille. Mens natt blir til dag, kommer ett, to, tre lam til. Bøndene betrakter det som skjer i stillhet, parat til å gi en hjelpende hånd om nødvendig.

Fire lam er minst ett for mye. Ei søye har melk til to, kanskje tre, lam. 40200 Mor Aase er en erfaren søye på fem år. Øremerket bekrefter det, tallet fire står for 2014. Kristen og Kjell-Ivar bestemmer at Mor Aase får beholde tre av lammene. 90775 Peer, 90777 Solveig og 90778 den Grønnkledte.

Kopplam

90776 Helga blir kopplam. Så snart Helga har fått råmelk fra mor, blir hun flyttet til en binge med andre kopplam. Kopplam betyr at lammet får morsmelkerstatning fra “kopp” eller flaske.  Den døgnåpne “lammebaren” tilbyr all den tempererte melken et lam kan ønske seg. Varme og trygghet finner lammene hos hverandre. Og rett som det er, kommer noen av de tobeinte innom med litt ekstra kos og trøst.

Søt musikk

I mange generasjoner har familien Bergehagen drevet småbruket Vårnes. Småbruket ligger i Ålsbygda overfor Lillehammer. I Mesnali, et langt steinkast unna, vokste kona Camilla Farem Bergehagen opp. I 2005 oppstod søt musikk i dalføret, og i 2015 overtok ekteparet garden etter Kjell-Ivar. Han bor fortsatt i kårboligen på bruket.

Det unike samholdet og samarbeidet mellom Camilla, Kristen og Kjell-Ivar er forutsetningen for at hjulene holdes i gang på småbruket. Kunnskapen som deles mellom generasjonene, bidrar til at mat i verdensklasse fremdeles produseres i den bratte lia.

Både Camilla og Kristen har jobber utenom gården. Camilla er utdannet sosionom, og har en 100% stilling på Tyrili. Kristen er murer, med eget firma. Regnskapet for gården og i Murer Bergehagen AS, er Camilla sitt ansvar. 

Med barna Melvin på fire og Vårin på snart to, 130 vinterfórede søyer, opptil 300 lam, fire border collier og seks dexterkyr, er det nok å gjøre. Deres felles kjærlighet til gården er drivkraften som holder dem i gang med alle gjøremålene langt ut i de sene nattetimene.

Spælsau

En flokk farget spælsau flyttet inn på gården i 2015.

Til Camillas store overraskelse og glede, fikk hun ti søyer og en vær i bursdagsgave av svigerfar. Ulla er ettertraktet. En av forskjellene mellom rasene norsk kvit sau og farget spælsau er ullas kvalitet og farge. 

Der farget spælsau har todelt, glansfull ull som kan spinnes til tynnere tråder, er ulla fra den norske, kvite sauen tilpasset tekstilindustrien. Og mens spælsauens fødsler er enklere og morsinstinktet generelt bedre, har kvitsauens lam større kjøttfylde.

Gjeterhund

En av fire border collier på gården er Molly. Som liten valp var hun daglig med i fjøset for å bli vant til sauen. Da hun nærmet seg året, begynte treningen for alvor. Seks år gammel er hun nå en habil gjeterhund og en uunnværlig arbeidskamerat. 

Gå rundt

er kommandoen fra Kristen.

Molly fyker av gårde. Snart har hun ringet inn saueflokken og driver dem mot matfar. Sauen er det viktigste i Mollys liv. Hun kan ligge timesvis å bare se på. 

Men Molly er også familiehund og følger sine tobeinte i alt arbeid på småbruket. Og når lille Vårin tar ettermiddagsluren sin ute i barnevogna, ligger Molly trofast ved siden av. Våkner Vårin og gråter, uler Molly så høyt hun kan. Slik tilkaller hun hjelp og Vårin vet at hun ikke er alene.

Fraværende

Far til Mor Aases lam, vedden Vårstas, har for lengst vandret videre. Som kåret vær, vurdert og godkjent i Fåberg og Gausdal værring, er han en ettertraktet fyr. Og som alle vedder fra Vårnes, har han Vår- som første stavelse i navnet sitt. Etter å ha betjent søyene hjemme på Vårnes, ble han hentet til et nytt fjøs med nye søyer.

På vei

Fjøset på Vårnes er i ferd med å tømmes. Kopplammet Helga vil nyte tilværelsen på innmark med gardbrukernes tilsyn gjennom hele sommeren. For Mor Aase og lammene Solveig, Peer, og den Grønnkledte, vil grinden til utmarksbeite åpnes i begynnelsen av juni.

Om Takk for Maten!

Bli kjent med den norske bonden.  

Vi gir deg bondens hverdag gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til norsk landbruk.

Facebook | Instagram

Alt for Norge. Enda mer for bonden!

translation missing: no.cart.general.title