arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

NAV: 521 milliarder -
Matberedskap: 16,9 miliarder

Statsbudsjettet for 2021 er på rundt 1500 milliarder kroner. Mens utgiftene til NAV spiser opp en tredjedel av budsjettet, blir matproduksjon til eget folk avspist med 1,1 prosent.

Da regjeringen la frem statsbudsjettet for 2021 forstår vi hvorfor to bønder legger ned gårdsbruket sitt hver dag. At vi står midt oppe i en pandemi, samtidig som verdens største helsetrussel banker på døra vår, ser ikke ut til å bekymre myndighetene en smule.

En bonde fortalte meg at drømmen er å få lønn for den maten hun produserer, uten å måtte engasjere seg i utallige lag og foreninger på fritiden. Hverdagen hennes er langt fra slik de fleste arbeidstakere har det. De som har arbeidstid fra åtte til fire. Fri lørdag og søndag. Ikke noe fjøsstell klokka 18 som krasjer med foreldremøter og fotballkamper.

Bonden som drømmer om litt mer fritid, produserer mjølk og kjøtt. Det kan fort bli medlemskap i TINE, Nortura, Geno, Norges Bondelag, Avløserlaget, Skogeierforbundet etc. I tillegg har hun jobb utenfor garden. Tida strekker ikke til.

Selv om budsjettet til NAV øker med titalls-milliarder fra år til år uten en eneste debatt, forventer vi at de som produserer maten vår skal jobbe flere og flere timer på frivillig basis for fellesskapet.

Sparer myndighetene på 10-øringen, men lar daleren gå?

Som siste land i verden har Norge beholdt jordbruksavtalen mellom bonde og stat. Organisasjonene Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag forhandler årlig på vegne av sine medlemmer der majoriteten tilhører mottakspliktig sektor som mjølk, kjøtt, korn og egg. Maten som er regulert med kvoter og tollvern. Det er på tide at vi tør å ta debatten om denne organiseringen er bærekraftig i et beredskapsperspektiv.

Er det tilfeldighetene som rår?

Da TINE mistet eksportstøtten til Jarlsberg, besluttet de å bygge en fabrikk i Irland for å serve eksportmarkedet. Plutselig hadde vi 100 millioner liter mjølk for mye her hjemme. Overskuddsmjølka kunne blitt kanalisert til osteproduksjon for å opprettholde beredskap.

Men norsk landbruk valgte å benytte deler av pengene fra Omsetningsrådet for å kjøpe ut mjølkekvoter.

Hvor lurt var det?

Da viruset feide inn over landet vårt hadde vi for lite mjølk. TINE måtte oppfordre bonden til å kjøre på med tilleggsfôr for å få noen ekstra dråper ut av kua.

Er matberedskap i Norge bygget på den enkelte bonden sitt ansvar for fellesskapet?

Akkurat som Norge ikke skifter topografi hvert fjerde år ved stortingsvalg, skaper også jordsmonn og klima ulike forutsetninger for hva som kan produseres hvor. Enkelte steder er store bruk optimalt, andre steder er det små- og mellomstore bruk som gjelder.

For å sikre mat på bordet må det Norge har forutsetninger for å framstille sette premissene for hva vi skal produsere. Bonden må få økonomisk forutsigbarhet for investeringer sine dersom vi fortsatt vil ha bønder som produserer maten vår.

Er samvirkemodellen blitt fraskrivelse av ansvar?

Myndighetene, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, TINE, Nortura og Felleskjøpet har alle sittet stille og latt dagligvarebransjen herje med bonden i mange år - under påskudd av å gjøre Norge billigere. Nå er det ikke mer å hente på pris hos bøndene.

Da må vi kanskje se til Sveits. Det er like stort som Trøndelag fylke, og overfører rundt 29 milliarder til landbruket sitt årlig. Skal vi slå følge med Sveits betyr det en liten økning på 0,8 prosent i budsjettet. Likevel vil ikke matberedskap til det norske folk utgjøre mer enn 1,9 prosent av det totale statsbudsjettet.

Det viktigste er at vi sikrer oss med bønder som drømmer om å produsere maten vår.

De står nemlig ikke i kø!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title