arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Norske epler til langt
over jul!

Ny teknologi forlenger sesongen av epler hos Norges mest avanserte fruktlager. Ved å forsinke nedbrytningsprosessen kan Telefrukt tilby forbrukerne ferske norske epler til langt utpå nyåret.

I 2019 sto 10 celler klare med ny lagringsteknologi hos Norges største fruktpakkeri Telefrukt i Gvarv i Telemark. Lagringskapasiteten i hver celle er 280 kasser - noe som tilsvarer til sammen 70-75 tonn med epler. Ultralav-oksygen-lagring (ULO) kalles teknologien. Ved å tilføre nitrogen og karbondioksid reduseres oksygennivået. Eplene går i «dvale» og nedbrytningsprosessen går saktere.

Eplesortene som egner seg godt til langtidslagring er Rød Aroma, Rubinstep og Elstar. I Tyskland er sortene testet. Lavt oksygennivå er teknologi som har vært benyttet i Europa i mer enn 50 år.

På et testlaboratorium i Hamburg fant Telefrukt spesialkompetansen. Lastebillass med epler fra Telemark ble fraktet til Tyskland for å knekke lagringskoden til de ulike sortene. I tre år forsket tyskerne for å finne riktig kombinasjon av temperatur, oksygennivå og karbondioksid som holdt eplene friske og sprø i månedsvis.

Sesongen av norske epler forlenges i Norges nest største fruktfylke Telemark. På ultralavt øksygennivå lagres 280 kasser med epler som er lagringskapasiteten i hver av de 10 cellene.

På fruktlageret i Telemark er det høysesong for lagring av epler. Lagringsteknologien består av to adskilte systemer. Det ene systemet innebærer at nitrogen hentes fra lufta utenfra via en generator. Nitrogenet reduserer oksygennivået i cellene ned til fem prosent.

Deretter forbruker eplene fire prosent av oksygenet for å gå inn i en «slags dvale». Et styringssystem sørger for at cellene stabiliseres med den siste prosenten med oksygen, som er nødvendig for å holde liv i eplene.

Det andre systemet er basert på kjøling. Telefrukt har tenkt bærekraft og miljø ved å bruke Co2 som kuldemedium. Det styrer temperaturen. Systemene overvåkes døgnkontinuerlig. Store verdier står på spill.

To adskilte systemer basert på nitrogen og Co2. Nitrogenmolekyl spaltes fra luft utenfra. Oksygennivå, Co2 og temperaturer vises og overvåkes for hver av de 10 cellene.

Telefrukt har investert 19 millioner kroner i nytt lager og lagringsteknologi. Fram mot 2023 ventes en vekst i eplevolumet på 30 prosent. Målet for Norges nest største fruktfylke er å utvide eplesesongen med hele fem måneder innen 10 år.

Det betyr at vi kan spise norske epler til langt ut i mai. I første omgang er det eplesorten Rubinstep som det satses på. Etter hvert kommer også Rød Elstar i en forlenget sesong.

Telefrukt tar sikkerheten på alvor. Når cellene skal gjenåpnes må oksygennivået reverseres. Før fysisk åpning av cellen kontrollmåles oksygennivået. Det er alltid to personer til sted ved åpning.

Ved hjelp av blomster og bier, gode temperaturer og jordsmonn, lange lyse sommernetter, kunnskapsrike epledyrkere og et fruktpakkeri som har investert i avansert lagringsteknologi, som forlenger sesongen for norske epler med flere måneder, er det bare å ta på seg det eplekjekke smilet og vente i spenning.

Det eneste vi som forbrukere trenger å gjøre er å etterspørre disse små, runde underverkene som norsk natur frambringer. Hvor ofte har vi ikke hørt kunder si i butikken senhøstes: Hvorfor er det ikke lenger norske epler i hyllene?

Nå er de bønnhørt! Løp og kjøp de norske eplene med den karakteristiske smaken fra Telemark til langt over jul.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title