arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Oksen som erobret verden!

Etter møysommelig innhenting av kunnskap i tiår etter tiår, sammen med systematisk avl på fruktbarhet og helse, er resultatene eventyrlige. Verdens mest solgte ku er norsk, og kunnskapsmiljøet på Hamar er internasjonalt høyt anerkjent.

  Mariann Tveter og Elin Marie Ulsaker      Eirik Jeistad

Eventyret starter så langt tilbake som i 1935, da en gruppe hedmarksbønder startet avlsforeningen for Hedmarksfe. Allerede den gang ble linjene for avlsmålene for det som etterhvert skulle bli NRF-kua (norsk rødt fe), trukket opp. Høytytende på melk, kjøttfulle og gode beitedyr var målet. Den første kunstige sædoverføringen ble utført i 1942, og det teknologiske gjennombruddet med nedfrysing av fersk sæd ved hjelp av kullsyreis, kom i 1953. Fra 1965, får bønder Norge rundt tilgang på frossen sæd med sædruta. Og med avlsmålet for helse og fruktbarhet på 70-tallet, fikk hver ku sitt individuelle helsekort.

Avlsmålet for fruktbarhet og helse, som har ligget fast i tiår etter tiår helt fra 70-tallet, er suksessformelen bak NRF-kua. Bønder over hele verden ser verdien og kostnadsbesparelsene ved friske og fruktbare kyr, som både melker godt og gir god kjøttfylde. Derfor eksporteres semin fra norske okser til store deler av verden, og den norske kua har i flere år vært verdens mest omsatte.

Forskning og utvikling

Gjennom arbeidet med NRF-kua, ble det bygget opp en robust organisasjon med sammensatt spesialkompetanse innen genetikk og teknologi. I dag er et samlokalisert miljø med tilgang på høy kunnskap, etablert på Hamar. Den gamle meieribygningen huser avlsorganisasjonene Geno, TYR og Norsvin. Geno er avlsorganisasjonen til NRF, TYR for kjøttfe, og Norsvin innen svin. 

Unikt for Norge 

De tre organisasjonene er alle samvirkebedrifter, som betyr at de er eid av den norske bonden gjennom medlemsskap. Unikt for Norge, og en av forutsetningene for å lykkes, er dette samspillet mellom aktive, engasjerte bønder som deltar i avl på den ene siden, og forskning og utvikling på den andre.

Glødende engasjement

Bonden fra Øyer Midtbygd, Anders Bergum, er medlem i avlsorganisasjonen TYR. Anders har 14 mordyr av simmentalrasen. Første gang vi besøkte bonden på garden Hov, var han ikke sen om å dra oss med inn på kontoret og vise oss den nyeste utgaven av oksekatalogen. Heftig stylet poserer de mannlige modellene, med avlsverdier målt i indeks. Kunnskapen og engasjementet han la for dagen, avslørte raskt en godt over middels interesse for storfeavl. 

Avlsinteresse har jeg hatt, siden jeg hadde sommerjobb som gardsgutt.  ‍

nikker Anders.  ‍

Fedre på øverste hylle

Anders forteller at den raskeste veien til avlsmessig framgang, er bruk av inseminering. Dette gir oss muligheten til å velge de beste avlsdyrene. Alternativt kunne vi benyttet naturlig parring hvor oksen går sammen med ammekua i mai og juni. Da ville hele neste generasjon kalver hatt samme far, i motsetning til ved bruk av semin. 

Tilpasset

Fordelen med denne avlsmessige variasjonen, er at de beste genene brukes for å forsterke en eller flere egenskaper. Eventuelt å la oksens sterke egenskaper oppveie kuas svake sider på tilsvarende egenskaper. Det er Geno som står for teknologi og leveranse, mens utvalget av okser til semin fra kjøttrasene er det Tyr som er ansvarlig for.

Trangt nåløye 

Siste helg i april hvert år, er det auksjon over avlsokser på Staur gård i Stange. Her går landets beste under hammeren. Fra mai året før, går kalvene gjennom ulike tester, før endelig uttak er klart. De beste herfra blir avlsokser på Store Ree. I år var oksekalvene 0081 Sigmund og 0072 Obelix påmeldt fra Hov gård. I Simmentalgruppen, som Sigmund og Obelix tilhører, konkurrerte 37 kalver om de 12 gjeve plassene.

Nåløyet er trangt, og i år nådde vi ikke helt opp

 forteller Anders. 

Store Ree

Bonden på Hov er ikke redd for å sette ord på det de streber etter. 

Målet er å kunne levere avlsokser til Store Ree, som kan gå inn som framtidas seminokser. Vi vet godt at veien er lang, men vi bygger stein på stein. Alle som driver med storfe, vet at langsiktighet er nødvendig for å lykkes

fastslår Anders med fast blikk.   

Oksekatalogen på hjernen

Et steinkast fra Anders i Midtbygda i Øyer, bor melkebonde Lars Høvren. Høvren gard huser 20 NRF kyr, og Lars produserer både melk og kjøtt. I desember og januar hvert år insemineres kyrne av en semintekniker fra Geno. I mange år var det Tinerådgiver Bjørnar Rundsveen som valgte fedre til fremtidens kalver på Høvren. Etter en rask runde i fjøset, hadde han forslaget klart. Hadde ei ku mindre gode bein, valgte han en okse som var sterk på dette. Viste ei ku svak tilvekst, valgte han en okse med god tilvekst. - Bjørnar hadde hele oksekatalogen i hodet, forteller Lars. Rundsveen er i dag pensjonist og Karen Birgitte Øvreness har tatt over utvalg av fremtidens fedre til kyrne på Høvren. 

Kunnskapshungrig

- Et lite prøveprosjekt i år, sier Lars, er surrogati. Ei av de beste melkekuene mine, 1210 Fru Helene Alving, har mindre gode bein. Helene fikk derfor lagt inn et embryo fem dager etter eggløsning i januar. Jeg venter spent på kalven til frua i begynnelsen av september, avslutter Lars. 

Aktive og engasjerte norske bønder som villig tar i bruk ny teknologi, bidrar til å sikre fortsatt utvikling for verdens mest solgte ku. 

Flagget til topps

For over 80 år siden, ble avlsmålene for fruktbarhet og helse satt av noen framsynte bønder fra Hedmarken. Stolte, kunnskapsrike og ambisiøse bønder har senere tatt over stafettpinnen. Sammen med genteknologimiljøet på Hamar, er de i dag verdensledende. Kanskje den største suksessen i Innlandet. Muligens også den minst kjente. 

Fortsettelse følger utover høsten 

Vil du vite hvordan oksene på Store Ree erobrer verden? Meld deg på nyhetsbrevet til Takk for Maten! og få kunnskapen rett i innboksen hver mandag kl 9.

translation missing: no.cart.general.title