arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Salmonellafri lykkepille

Naturens egen vitaminbombe avles frem i en komplisert pyramide helt fri for salmonella.

Tekst: Mariann Tveter Foto: Eirik Jeistad

Den norske verpehøna sine besteforeldredyr klekkes i Nederland og Tyskland. Etter klekking importeres de daggamle kyllingene til Norge. På Tonstad i Agder fylke settes de 3 700 importerte dyrene i karantene i 15-17 uker. Under karantenen gjennomfører Mattilsynet en grundig sjekk, og alle besteforeldredyrene testes for Salmonella, Mycoplasma og Newcastle Disease.

Salmonella er en av de viktigste årsakene til smittsom magetarminfeksjon hos alle varmblodige dyr, inklusive mennesker. Mycoplasma er en luftveisinfeksjon og Newcastle Disease er en svært alvorlig virussykdom blant tamme og ville fjørfe.

Etter karantenetiden på Tonstad starter klekkingen fra besteforeldregenerasjonen til foreldredyr. Per år klekkes til sammen 57 000 foreldredyr.

De daggamle foreldredyrene oppdrettes i ulike anlegg i 16 uker før de er klare for rugeeggproduksjon av verpehøner. Hver uke produserer de 57 000 foreldredyra ca. 270 000 rugeegg.

Egne rugerier henter ukentlig egg fra ruggeggproduksjonen. På to rugerier for hverpehøns, klekkes det årlig fram omkring syv millioner høne- og hanekyllinger. Da rugingen er ferdig blir daggamle høns kjønnssortert, for å skille ut verpehøner.

Kjønnssortering foretas av en japansk familie på Jæren. Kyllingene sorteres etter metoden vingesortering. Japanerne er spesialutdannet, og kan sortere over 3000 kyllinger i timen. Unghønene vaksineres mot sykdommen hønselammelse før de transporteres videre til oppdrettshus.

For å bli verpehøne er unghønene hos 17 ulike oppalere rundt i Norge i 16 uker. Deretter selges verpehønene videre til 520 kommersielle konsumeggprodusenter.

Totalt har vi ca. 3,8 millioner høner som produserer egg i Norge til enhver tid. Ei høne legger omkring 390 egg i løpet av sin karriere. Hennes karriere varer i 78 uker. Hver 25. time klekker høna et egg som veier gjennomsnittlig 63 gram. Det tilsvarer 4 prosent av hønas egen vekt.

Egget kalles naturens egen vitaminpille. Et egg inneholder alt vi har behov for av næringsstoffer utenom C-vitaminer. Norge er også ett av tre land i verden du trygt kan spise rått egg. Salmonellasituasjonen i Norge er helt unik. Dette har gitt grunnlag for særkrav ved import for å beskytte denne statusen.

Norge har gjennom overvåking og systematiske smittebeskyttelsestiltak klart å holde både kylling- og eggproduksjonen salmonellafri.

Før egget ligger i kartongen, er avlspyramiden fra besteforeldredyr til verpehøne, både lang og komplisert. Årevis med kunnskap, gjennom hele verdikjeden, ligger bak statusen vi i dag kan beskytte.

Påsken er høytid for omsetning av egg. I år er situasjonen annerledes. Ta to vitaminbomber til frokost hver dag. Ikke nøy deg med en.

Vil du gjøre litt ekstra stas på frokostbordet, kan du bruke skallet fra gul eller rød løk i kokevannet til eggene. Skaper farge på bordet og glede for barna.

Ha en eggende påske!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title