arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Sirkus kylling fortsetter!

Kyllingsirkuset startet da Rema 1000 byttet til rasen Hubbard. Nå kritiseres de andre matvarekjedene for at de fortsatt selger den hurtigvoksende «turbokyllingen» Ross308, som flere mener bør fases ut.

De tre store kyllingleverandørene i Norge er Norsk kylling som leverer til REMA, Den Stolte Hane som produserer for Coop og Nortura som dekker Norgesgruppen sine butikker. Sirkus kylling startet da Rema 1000 skiftet ut hybridrasen Ross308 med den mer saktevoksende hybriden Hubbard. Da ble det vanskeligere for Rema 1000 å konkurrere med de andre kjedene på pris. De valgte derfor å utnytte dyrevelferd kommersielt. Det blir det steile fronter og sirkus av.  

Bukken og havresekken

Med på laget fikk Rema 1000 Dyrevernalliansen. Samarbeidet med dyrevernerne koster Rema 1000 én million kroner i året. For å kunne dokumentere bedre dyrevelferd bestilte Norsk kylling, som eies av Rema 1000, en rapport av Mattilsynet i våres.

Rapporten, som Mattilsynet utarbeidet om kyllingrasen Hubbard og dyrevelferd, viste seg å være fra en som var gift med kyllingbonden rapporten omhandlet.

Kylling på Stortinget

I kjølvannet av den massive reklamekampanjen til Rema 1000, «Takk for at du velger dyrevelferd», sendte stortingspolitiker Arne Nærva fra SV et skriftlig spørsmål til landbruks- og matminister Bollestad.

Nærva var bekymret for de alvorlige og omfattende dyrevelferdsproblemene i kyllingbesetningene hos produsenter som fortsatt benytter rasen Ross308. Samtidig viste Nærva til at kyllingprodusenter som hadde byttet til saktevoksende raser kunne dokumentere bedre dyrevelferd og lavere dødelighet. Arne Nærva lurte på om Bollestad ville ta et initiativ til utfasing av Ross308.

Bollestad la ballen død

Svaret fra Bollestad kom raskt. «Det er riktig at saktevoksende hybrider kan ha bedre helse enn mer hurtigvoksende hybrider, men samtidig er ikke valg av hybrid det som er avgjørende for om dyrevelferden er god eller dårlig. Dyras velferd påvirkes i tillegg av fysisk miljø, fôrkvalitet, hygiene og daglig stell».

Bollestad var ikke interessert i å forby eller fase ut Ross308.

Tynn suppe

På nettavisen.no den 1. november skrev journalist Nina Lorvik artikkelen «Coop og Kiwi får refs for kylling-salg etter ny studie». Videre i ingressen skriver Lorvik at «Norske forskere mener at kyllingen til Coop og Kiwi har dårlig dyrevelferd. Dyrevernorganisasjonen mener de bør få den ut».

Observasjonsstudien Lorvik viser til i sin artikkel er utført av to forskere på NMBU og to forskere ved University of Bristol. Det er bare det at studien ikke handler om spesifikke kyllingraser. Forskerne har undersøkt forholdet mellom veksthastighet og velferdsindikatorer.

Vi må derfor spørre Lorvik: Hvem var det da som refset Coop og Kiwi for kylling-salg, Lorvik?

Død over Turbokyllingen

Som representant for dyrevernerne intervjuet Lorvik Niklas Fjeldberg. Han er kampanjeleder i dyrevernorganisasjonen Anima. «Turbokyllingen bør fases ut. Den har blitt en skam i kyllingproduksjonen», uttaler Fjeldberg. Han fortsetter med å fortelle at ca 20 prosent av turbokyllingene eller Ross308 får alvorlig halthet, noe som i enkelte tilfeller medfører at kyllingene ender opp med å sulte og tørste i hjel.

Fjeldberg mener at kyllingene som selges i Coop og Norgesgruppen sine butikker får sår på beina, pusteproblemer og vann i buken. Muskelsykdommer fører dessuten til at kjøttet får så dårlig kvalitet at slakteriet er nødt til å kaste deler av kjøttet. Fjeldberg mener at dette fører til unødvendig matsvinn.

Gå til kilden

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, svarer journalist Lorvik at de anser et hybridskifte som uaktuelt. Kyllingleverandøren til Coop mener Ross308 er en bærekraftig hybrid som fungerer godt. Kristiansen plasserer ansvaret akkurat der det hører hjemme. Nemlig hos leverandøren og kyllingprodusenten. Ingen kjenner kyllingene bedre enn bonden som produserer kyllingene og leverandørene som foredler.

Mange kokker, en del søl

Mattilsynet har vist at slik man reder slik ligger man. Stortingspolitiker Arne Nærva skal ha kred for spørsmålet. Journalist Nina Lorvik i Nettavisen.no viser hvordan manglende kunnskap ikke skaper annet enn klikk og konflikter.

Rema 1000 har tatt et aktivt eierskap i Norsk kylling. De har investert i en snuoperasjon fra 2015 som det står respekt av. Resultatet er en strømlinjeformet kyllingproduksjon fra rugeegg og frem til kylling i butikk. Et ærlig stykke arbeid både for slaktekylling og norsk landbruk.

Hvorfor lage sirkus? Hvorfor ikke bare fortelle at «Doffen har daua»!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title