arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Solveig venter tvillinger

Etter fostertelling av Solveig og de andre 129 søyene er småbruket Vårnes godt forberedt til vårens vakreste eventyr.

Tekst: Mariann Tveter Foto: Eirik Jeistad

I dalsida ovenfor Lillehammer er sauebonde Kristen Bergehagen spent på resultatet. I fjøset på småbruket Vårnes står 130 søyer og venter på tur til ultralydskanning. Med lidenskap for avl er det ikke tilfeldig hvilke lam søyene venter. Kristen Bergehagen har egen avlsplan for hver enkelt søye, og som medlem i Gausdal- og Fåberg værring har han tilgang på 20 kårede veddere og to eliteveddere.

I november og desember betjener vedderne i ringen flere hundre søyer i ni ulike fjøs. Logistikken har Kjell Ivar Bergehagen, faren til Kristen, ansvar for. Kjell Ivar kjører og henter, bytter ut og setter igjen bestilte veddere. Et puslespill. Alle ni medlemmene i værringen har egne avlsplaner, finjustert etter informasjonen fra dataverktøyet Sauekontrollen. I tillegg skal det tilpasses etter søya sin brunst.

Solveig ble parret med vedderen Vårdal 19. november i fjor. Lammet som er i ferd med å bli søye, skal lamme for første gang. Solveig, som kom til verden under lamminga i fjor, var et av fire lam Mor Aase lammet. Men allerede i lammenes første levetime tok livet ulike retninger for de fire.

Fire lam er minst ett for mye. Ei søye har mjølk til to, kanskje tre lam. Mor Aase, som er en erfaren søye, hadde mjølk til tre. Det fjerde, Helga, ble kopplam. Kopplam betyr at så snart lammet har fått råmjølk fra mor, blir det flyttet til en binge med andre kopplam. Her får lammet morsmjølkerstating fra kopp eller flaske.

Mor Aase skal også lamme igjen. For femte gang. Men fôringsregime har vært forskjellige for mor og datter. Da Solveig i fjor høst fikk tilskudd av Alka Ultra Sau, fikk Mor Aase kun grovfôr. Solveig fikk tilført kraftfôr for å sikre at hun ble med lam. Men for å unngå at Mor Aase fikk for mange lam, måtte søya nøye seg med konservert gras.

Jan Tore Brattebø scanner seg gjennom sauefjøs i store deler av Norge. Tiden er kommet til småbruket Vårnes. Han har rigget seg til med ultralydapparatet. Sauene er organisert i puljer. 130 søyer skal sjekkes for antall lam. Bergehagen benytter fostertelling som grunnlag for fôring av søyene i den siste og mest kritiske fasen av drektigheten. Dette bidrar til god fødselsvekt, god lammehelse og god mjøllkeproduksjon hos søya.

Blir en søye, som venter trillinger, fôra for dårlig inn mot lamming, kan lammene få for lav fødselsvekt og mjølkeproduksjonen hos søya bli redusert. Det betyr dårlig økonomi for bonden.

Fostertelling danner også grunnlag for organisering av søyene. Søyer som venter samme antall lam organiseres i samme bås. Da blir det lettere å fôre best mulig. Adopsjon fra ei søye med fire lam til ei søye som venter ett lam kan også planlegges. Søyene som skal motta ett lam fra ei annen søye bør være plassert godt synlig i fjøset. Enkelte søyer lammer raskt og hemmeligheten er å legge over fosterlammet før søya får sitt eget. Da har søya lettere for å akseptere at det ikke er hennes eget.

Av 130 søyer viser kvitteringen at småbruket Vårnes venter 300 lam i vårens vakreste eventyr. Solveig ble scannet som nummer 67. Jordfar Jan Tore kunne opplyse gardbrukeren om at lammet som skal bli søye venter tvillinger. Fem måneder minus fem dager går søyene drektig. Det betyr at Solveig lammer 2. påskedag. Sjansene er store for at det blir en hektisk påske på småbruket Vårnes.

Vi kan bare ønske lykke til med alle påskelammene!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title