arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Takk Tore for julegrisen!

Tore Rune Kummen i Skjåk er én av 2000 griseprodusenter i Norge. Han sørger for at du får en saftig gris på gaffelen julaften.

Tore Rune har 700 griser med stort og smått. En del av dem blir levert til Nortura og selges i butikkene under merkenavnet Gilde Edelgris. Edelgrisen er en krysning mellom tre raser; Norsk landsvin, Topigs Norsvin Z-line og Duroc. Denne fruktbare raseblandingen har gitt et svinekjøtt som er både saftig og smakfullt, mye takket være den gode marmoreringen.

Da vi var små lå det et fem centimeter tjukt spekklag rundt svinekotelettene, som likevel hadde en lei tendens til å bli tørre. Nå er fettet jevnt fordelt inne i kjøttet mellom musklene, og når dette smelter under steking, tilfører det kjøttet en ekstra god smak.

Det er bare å sende Tore Rune en vennlig tanke når du setter tennene i den saftige ribba julaften!

Ta ei purke og la den vandre, fra den ene …

Å være svineprodusent i Norge betyr ikke at du bare fôrer opp griser til slakt. Du kan bidra på flere måter. Tore Rune er også leverandør av griser til purkeringer. En purkering er et driftsopplegg hvor en større produsent (navet) leier ut høydrektige purker til mindre produsenter (satellitter) for at de skal kunne ale opp smågriser til salg eller fôre dem fram til slaktegriser.

Når grisungene er avvendte etter fem uker, sendes purkene tilbake til eieren for å bli inseminert på nytt. Satellitt-bøndene eier imidlertid grisene som fôres opp.

Sammen med en annen Skjåk-bonde, Anita Tråstad, forsyner Tore Rune purkeringen Aura med 600 bedekte purker i året. Til purkeringen Rompa leveres 300 smågrispurker.

Foruten disse to purkeringene har Tore Rune også fem andre faste mottakere av inseminerte purker. Bak disse leveransene ligger det mye planlegging, oppfølging og god fôring. Purkene skal nemlig leveres drektige i passe størrelse og passe tykke til bestemte tider. I tillegg er det ulikt antall purker for hver levering.  

-Jeg leverer ikke fra meg purkene før jeg med sikkerhet vet at de «har tatt seg» og har grisunger i magen, presiserer Tore Rune.

Dialekt-kluss på sædtelefonen

Tore Rune har bare èn råne på garden som ikke kan betjene alle purkene. Derfor må han bestille sæden fra Norsvin på Hamar og inseminere purkene sjøl. Årlig ankommer det tusen sæddoser til Kummen gård med buss fra Mjøsbyen. Å holde styr på hvor purkene er i syklusen krever god planlegging og det har hendt at han har glemt å bestille leveranser.

Da kan Tore Rune våkne midt på natta og gripe etter telefonen på nattbordet. I den andre enden er det en døgnåpen servicetelefon hos Norsvin som tar imot bestillingen. På god gudbrandsdalsdialekt ber han om «tri» doser sæd. Dette har de ansatte på depotet hos Norsvin tolket som «ti» og ikke «tre». Dermed blir Tore Rune sittende igjen med sju sæddoser for mye.

-Etter denne episoden har jeg begynt å bestille fire sæddoser for å unngå flere misforståelser. En dose for mye er likevel bedre enn sju!

Kraftfôret ble redningen

Nå er det ikke bare dialekten som kan skape trøbbel for sædleveransene fra Hamar. Busstreiken i høst stakk også kjepper i hjulene for vår mann i Skjåk. Sæd er ferskvare, så hva gjør du når hjulene på bussen ikke går rundt og rundt?

Kraftfôrtransportøren løste floken og brakte den ferske sæden trygt fram liggende i setet ved siden av seg! Når nøden er størst, er hjelpen nærmest!

Apropos kraftfôr. Tore Rune kjøper spesialkomponert kraftfôr til avlsbesetningen sin fra Ottadalen Mølle, som er en del av Norgesfôr-kjeden. I tillegg blander svinebonden inn myse fra Frya meieriet i grisefôret.

Kummen gard har 100 dekar dyrka mark. Det dyrkes gras til høy og rundballer. Grisene forbruker en del av det. Resten blir solgt. På det resterende areal dyrker Tore Rune kornsorten bygg.

Av kornet blir det både kortreist øl og mel. Lom mikrobryggeri brygger ølet, og i den gamle Ofossen Mølle produseres Sjåkmjøl av Ottadalen Mølle.

Spis svin med andakt og følelse

Når to purkeringer, samt fem faste mottakere skal ha leveranse av enten bedekte purker, smågrispurker eller slaktegris til ulike tidspunkt, kan vi forstå at Tore Rune våkner om natta i frykt for å ha glemt noe. For oss utenforstående har vi fått et innblikk i hvordan griseproduksjonen i Norge foregår.

Det gjør at vi i denne Koronna-jula bør sette ekstra stor pris på ribba, sylta, medisterkakene, syltelabbene og svinesteika.  

Takk for Maten, Tore Rune.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title