arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

To rom og kjøkken med balkong!

Kjønnssortert i hvert sitt rom har tusenvis av saktevoksende kyllinger tilgang på kjøkkenfasiliteter og utgang til vestvendt balkong.

Tekst: Mariann Tveter Foto: Eirik Jeistad

I Sande litt sør for Drammen bor Thora Lisa Christoffersen på gården Johnsrud Vestre. Hun er 32 år, odelsjente og småbarnsmor. Ved siden av å drive gården med tusenvis av kyllinger og kornproduksjon, er hun sykepleier på intensivavdelingen på Drammen sykehus. Da hun traff mannen i sitt liv, var hun tydelig fra første date. Det var henne og gården, ellers måtte han finne en annen. Han tok hele pakka.

Gradvis har Thora Lisa overtatt gården som produserer både kylling og korn. I fjor tok hun over kyllingfjøset, og i år har det vært våronna med korn hun har fått lære mer om. Kunnskapen deles fra seniorrådgiveren, som hun kaller faren sin. Selv om hun og mannen deler på arbeidsoppgavene, er det trygt å ha foreldrene boende på gården. Det å ha noen å rådføre seg med, som har gått veien før deg, føles trygt.

Litt over fire ganger i året kommer et nytt innsett med til sammen 7 500 daggamle kyllinger til gards. Kyllingene er allerede kjønnssortert på bakgrunn av ulike fjær. Hønene kommer i kasser med rosa strips og hanene i kasser merket med svarte. Fordi hanene vokser fortere, og slaktes noen dager før hønene, er fjøset inndelt med to rom.

Når Thora Lisa skal utplassere tusenvis av daggamle kyllinger må logistikken være på plass. Fjøset har dører i begge ender og da hanekyllingene skal først ut setter Thora Lisa disse først inn. De små gule nøstene fotfølger Thora Lisa når de settes ut. Da gjelder det å trå varsomt, for det kan være lett å trå feil.

De første dagene har de nyklekte kyllingene behov for en temperatur på over 30 grader. Temperatur og fuktighet er avgjørende i kyllingfjøset, som er utstyrt med et automatisk ventilasjonsanlegg. Fra en sentral i et tilstøtende rom styrer Thora Lisa klimaet i de ulike vektsfasene til kyllingene. Her leses også vekta av. To utplasserte vekter der de fjærkledde tripper over, rapporterer daglig om tilveksten. Etter 33 dager veier hanene i gjennomsnitt 1430 gram, mens hønene har en vekt på 1256 gram.

I et bad av torvstrø lauger kyllingene seg. Med nypussa fjærdrakt kan de mellom måltidene vagle, huske og spankulere på halmballer. Eller de kan fra sine to rom og kjøkken gå direkte ut på en vestvendt balkong med utsikt. For å beskytte kyllingene mot rovdyr og smitte er balkongen inngjerdet med netting.

Hønene slaktes fem dager etter hanene. De hentes om natten for at tiden før slakting skal bli kortest mulig. Når fjøset er tomt, er det 12 intensive dager til neste innsett av kyllinger. Tiden benyttes til å tømmes fjøset, vaske det helt ned og legge på tørt dekke.

Thora Lisa er én av 11 bønder som leverer den saktevoksende kyllingrasen Ranger gold til Gårdsand. Her foredles kyllingen i ulike stykningsdeler før du finner den i kjøledisken i en butikk nær deg, under merket Lerstang eller Lovise.

Neste gang du velger kylling, kan det hende den har brust med fjæra på balkongen på Johnsrud Vestre.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title