arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Utvalgte eliteokser skaper millionindustri!

En sæduttømming fra en eliteokse kan ha en verdi på over en halv million kroner. Den norske bonden er leverandør av oksene.

Tekst: Mariann Tveter og Elin Marie Ulsaker Foto: Eirik Jeistad

Klokka har såvidt passert seks når Sigbjørn Karlsen taster inn den firesifrede adgangskoden til vaktbua. Lukten av nytraktet kaffe siver ut fra kjøkkenet. Sigbjørn forsyner seg med en kopp, før han går gjennom smitteslusa. Mens han tar på seg arbeidstøyet, setter han på en vaskemaskin. Alle sju gutta i fjøset vasker sitt eget tøy.

- Selv om smittefaren er lav, er beredskapen høy, forteller Sigbjørn der han går over plassen mot fjøset.

Fjøsene som huser eliteoksene på Store Ree ligger alle innenfor et inngjerdet område.

- Ville hjortedyr som elg og rådyr kan bringe med seg smitte, påpeker Sigbjørn.

Store Ree huser 80 eliteokser og ligger i Stange kommune, Hedmark.

Innenfor fjøsdøra møter han kollega Ole Peder Byenstuen.

Ole Peder har klargjort de tolv kunstige kuskjedene som skal benyttes til sæduttømming av dagens okser. De seks oksene er ikke tilfeldig utvalgt. De er på bestilling.

Fra ett sæduttak kan produksjonen bli mellom 200 til 2000 strå. Ett strå med semin kan gi en kalv, og koster fra de nyeste oksene i fjøset 385 kr per strå.

En tømming kan ha en verdi på over en halv million kroner.

Det er med andre ord verdifulle dråper.

Ett sæduttak fra en eliteokse kan ha en verdi på en halv million kroner.

11997 Trannmel er en av de etterspurte denne dagen. Ny eliteokse, født i august 2017 hos oppdretter Lars Tranmæl. Oksen har svært gode avlsverdier på jurhelse og melkekvalitet. Det betyr at døtrene til oksen sannsynligvis får jur med lite lekkasje og stor melkeytelse. Melka fra døtrene kan få god sammensetning av fett og protein, som gir melk med elitekvalitet.  

Lars Tranmæl fra Melhus i Trøndelag overtok familiegården Tranmæl i 2007.

- I generasjoner har avl vært en lidenskapelig interesse, forteller Lars. Tre eliteokser har gården levert til Store Ree gjennom tidene. Det vitner om at lidenskap skaper kunnskap og gir resultater i verdensklasse.

- Vi har 30 kyr, fortsetter Lars, og det er faren min Torbjørn som styrer avlen. Med årlig avlsplan på besetningen og nesten hele oksekatalogen fra Geno i hodet, er 77-åringen fortsatt fullt sysselsatt, avslører Lars.

- Vi avler på jur, forteller Torbjørn. Med stadig flere melkeroboter i automatiserte fjøs, er riktig plassering av spener viktig for god jurhelse.

En byttehandel rundt år 2000 skapte verdier, fastslår Torbjørn. Bonde Torleif Dahl fra Oppdal hadde for mange kviger, men manglet okser. Hos Tranmæl var det omvendt. Tre oksekalver ble byttet mot fire kviger. Den ferskeste eliteoksen Trannmel stammer fra denne handelen.

Et utsnitt fra oksekatalogen til Geno med 11997 Trannmel sine egenskaper.

Da oksekalven 11997 Trannmel var fire måneder gammel, ble han kjøpt av Geno etter en DNA analyse og sendt til Øyer teststasjon. Her testes oksene i ca ett år, før noen svært få utvalgte blir plukket ut som eliteokser til Store Ree.

På Store Ree har 11997 Trannmel levert dagens første dose. Ole Peder klargjør til den neste. Den kunstige kuskjeden er desinfisert før den smøres innvendig med vaselin. Ole Peder blåser luft i skjeden gjennom en ventil, samtidig som Sigbjørn setter på Trannmel et forkle av plast. Forkleet tar i mot for søl om tømmingen havner utenfor skjeden.

Oksen har to muligheter. Ri på en annen okse, eller bestige Fantom - en jernbukk trukket med kuskinn. Varsomt styrer Sigbjørn 11997 Trannmel mot oksen. Store krefter er i sving med firbeinte opp mot ett tonn.

Vaktsom og erfaren er Ole Peder i beredskap. Før oksene bestemmer seg for å ri kan det gå noen minutter. Når beslutningen først er tatt, har Ole Peder kun sekunder på seg til å få den kunstige kuskjeden inn mellom de to dyrene før sæduttømmingen er over.

Valgets kval, okse eller fantom?

Ole Peder loggfører elektronisk 11997 Trannmel sin sæduttømming med blant annet okse eller Fantom, normalt eller svakt støt. En minilab i fjøset sjekker og konserverer sæden. Ved bruk av eggeplommer fortynnes sæden første gang, før den kjøres til laboratoriet på Store Ree.

Som ny eliteokse på Store Ree er 11997 Trannmel forbeholdt det norske markedet. Den norske bonden får tilgang på de nye eliteoksene først, før det åpnes for eksport av semin til over 30 land verden rundt. Etter at avlsmålet fruktbarhet og helse ble satt på 70-tallet, har vi gjennom 40 år ervervet oss kunnskap som har skapt det verdensledende genetikkmiljøet. Geno er virksomheten, verdens friskeste ku er resulatet.

Den norske kombikua norsk rødt fe (NRF) skaper tusenvis av arbeidsplasser i distriktene og verdier for hundrevis av millioner kroner hvert år.

Den viktigste leverandøren til å skape disse verdiene, er den norske bonden.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Få Takk for Maten! rett i innboksen din hver mandag kl. 9.

Din e-post:

translation missing: no.cart.general.title