arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash
Verden velger norsk!

I nitrogenskya klargjør Jimmy Marken bestilling av strå med semin til sør-øst ruta. Han er sjåfør på sædruta til Geno. Fra laboratoriet på Store Ree fyller han lastebildunken med de mest solgte oksene. Samtidig produserer Trude Gaustadsæter bestillingen til Chile.

Verden velger norsk!

Med eggeplommer og glyserol fryses levende sædceller på strå. Ni av ti norske bønder velger å inseminere for å produsere melk og kjøtt. Eksporten av strå er like stor.

Tekst: Mariann Tveter og Elin Marie Ulensaker Foto: Eirik Jeistad

Temperaturen i kjølebagen Erik Jøraandstad bærer, holder fem grader. Fra fjøset på Store Ree har han hentet dagens sæddoser fra eliteoksene. Minilaboratoriet i fjøset har nedkjølt sæden fra kroppstemperatur til fem grader. Første gangs fortynning utføres også her. Det er en time og 45 minutter siden sæden ble fortynnet.

Fra første fortynning må det gå to timer før ferskvaren fortynnes igjen. Erik leverer kjølebagen på kjølerommet i laboratoriet på Store Ree, som ligger en snau kilometer fra fjøset.

Ragnhild Ryvænge Gjeset veksler noen ord med Erik. Hun har klargjort seks glassbeholdere med riktig mengde annengangsfortynner tilpasset hver okse. Den andre og siste fortynningen kan begynne. Hun konserverer sæden med en blanding av eggeplommer og glyserol, pluss noen hemmelige ingredienser.

- Glyserol beskytter cellemembranen til sædcellen, så den ikke skades under innfrysing, forteller Ragnhild.

Etter fortynning skal væsken inn i stråene. Det foregår i kjøledisken tilknyttet kjølerommet.

Maskinelt pumpes sæden fra beholderne inn i fire og fire strå. Maskinen forsegler og merker hvert enkelt strå med oksens navn og nummer, samt produksjonsdato. Stråene har ulik farge, avhengig av det siste sifferet i oksens stamboknummer.

Når Ragnhild er ferdig med arbeidet, kvalitetssikrer en kollega fyllingsgrad, forsegling, og korrekt merking av stråene.

På fryseramper flyttes stråene inn på fryserommet. Stråene skal fryses fra fem grader og ned til -196 grader Celcius. Innfrysingsprogrammet på frysemaskinen er innstilt med presisjon, for å ivareta de verdifulle dosene. Nitrogendamp sendes inn i et tidsvindu på 20 minutter.

Etter innfrysing samles stråene i egne bokser, og senkes ned i flytende nitrogen. Før stråene kan flyttes til karantenerommet, kvalitetssjekkes et utvalg strå fra hver batch. De tines i lunkent vann i to minutter, før tuppen klippes og innholdet sjekkes i mikroskop for antall levende sædceller.

Hvert strå er produsert med 12 millioner sædceller, og minst 50% av disse skal være levedyktig etter frysing.

Fire store tanker med flytende nitrogen fyller karantenerommet på logistikkavdelingen.

- Etter innfrysing, har stråene fire ukers karantene, forteller Marit Lahlum Ruud. Dette er for å sikre oss mot sykdom som eventuelt skulle oppstå i fjøset, opplyser hun.

I 24 år har Marit jobbet i Geno. Hun er ansvarlig for bestillinger og koordinerer leveransene til markedet både i Norge og verden. Marit forteller at ni av ti norske bønder velger å inseminere med semin fra Geno. For bonden kan ett strå gi en kalv.

Hver uke bestilles og distribueres 10 000 strå til den norske bonden som produserer melk og kjøtt fra norsk rødt fe (NRF). Like stor er den ukentlige etterspørselen fra utlandet. For å håndtere utsendelse av 20 000 strå hver uke, benyttes tellemaskinen i flytende nitrogen. Den pakker og bunter fem og fem strå til det norske markedet. Til eksportmarkedet buntes ti og ti.

Bønder over hele verden ser verdien og kostnadsbesparelsene ved friske og fruktbare kyr, som både melker godt og gir god kjøttfylde. Gjennom et internasjonalt samarbeid distribueres den norske kombikua til matprodusenter i over 30 land, i alle verdensdeler.

De nyeste eliteoksene i fjøset på Store Ree er først forbeholdt den norske bonden, før det åpnes for eksport.

- Men noen av de mest lidenskapelige utenlandske kundene våre innen avl har lært seg en del norske ord og uttrykk for å forstå den norske oksekatalogen, avslutter Marit.

I logistikkavdelingen er Trude ferdig med bestillingen fra Chile på 2400 strå med semin fra tre forskjellige okser. Jimmy har fylt opp nitrogendunken med leveransen til sør-øst ruta.

Veterinærer og seminteknikere i fylkene Østfold og Vestfold får etterfylt dunkene sine. En av flere faste møteplasser er parkeringsplassen utenfor Felleskjøpet i Askim. Der bytter semin på strå i flytende nitrogen eier.

På Gardermoen taxer Cargo ut på rullebane 19R for take-off Chile.

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Få Takk for Maten! rett i innboksen din hver mandag kl. 9.

Din e-post:

translation missing: no.cart.general.title