arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Vil tankbilsjåfør Ivar få levert 13011 liter melk?

Fra 20 gårder på melkerute 1106 skal Ivar levere melka til meieriet. Men før tankbilsjåføren kan pumpe fra tank til tank, må lassprøvene godkjennes.

  Mariann Tveter og Elin Marie Ulsaker    Eirik Jeistad

Vernebrillene ligger klare på konsollen. Ivar manøvrerer tankbilen inn i mottakshall tre på Frya. Melk fra rute 1106 er suppleringsmelk til meieriene i Brumunddal eller på Frya. Denne fredagsettermiddagen er det Frya som har suppleringsbehovet.

Ivar tar på seg vernebrillene, finner frem et olabeger, og klatrer rutinert opp på stigbrettet langs tanken på bilen. Han åpner lukene på alle de fire kamrene. Med en sugeflaske tas prøver av melka og Ivar fyller analysebegeret.

Lassprøver

Et minilaboratorium ligger vegg i vegg med hallen. Her gjennomfører tankbilsjåførene lassprøvene. En lassprøve er et sett av tre tester som melka må gjennom, før den godkjennes og pumpes over i en av meieriets 80 000-liters tanker. Den første testen er en minipasteurisering.

Ivar fyller et reagensrør med melk fra olabegeret. Melka varmes opp til 72 grader celsius i 15 sekunder. Varmebehandlingen dreper uønskede mikroorganismer som kan forårsake sykdom eller forringe melka. Kaldt, rennende vann kjøler melka raskt ned igjen. Ivar smaker erfarent og godkjenner.

Han har en lukt- og smakssans som gjennom 22 år er trent til å gjenkjenne smaken av kvalitetsmelk. Neste test er bactocount-testen som analyserer og teller enkeltbakterier i melka. Tilslutt gjenstår snap-testen som tester om melka er fri for antibiotika.

Melk er et strengt regulert marked, fra ku til kartong

- forteller Ivar. Selv om Norge ligger i verdenstoppen med friske dyr og lite bruk av antibiotika, kan ei ku likevel bli syk og ha behov for behandling. Å følge reglene for tilbakeholdelsesfrist på melk fra kyr som er medisinert, er melkebondens ansvar, opplyser Ivar.

Godkjent

Resultatet fra testene blir godkjent. Ivar loggfører rute 1106, bil 1015, klokkeslett 15:33, meieri Frya, antall liter 13011, bacto ok, snaptest negativ, smak ok, og at temperaturen på olabegerene fra 20 gårder har vært stabil på 2,6 grader. Han signerer Ivar Flaa, ringer inn til vakthavende på meieriet og får oppgitt tank nummer 16.

Et dataprogram styrer både overføring av melk og innvendig vask av tankbil etter tømming. Ivar logger seg inn og legger inn rute 1106, bil 1015, tanknummer 16, og suppleringsmelk. Han går ut i hallen. Åpner lukene på tankbilen på gløtt, og kobler meieriets slange på ventilen i pumperommet.

Kapasiteten på meieriets pumpe er på 30 000 liter i timen. Da kan det fort oppstå vakum om ikke lukene er åpnet

- forklarer Ivar. Han klikker; klar for tapping i dataprogrammet. Tankbilen tømmes. Mens tømming pågår skriver computer Tarp i pumperommet ut revisjonsliste til meieriet. Kvittering fra leverandørene av melk på rute 1106. Olabegerne og lassprøvebegeret får hver sin QR-kode, før de settes på kjøl i hall tre til meierianalyse.

Fersk melk kan skape grobunn for bakterier. Når bilen er tømt for 13 011 liter melk kobler Ivar på slanger for å forberede til vask. Han klikker vask på dataprogrammet, og ulike ventiler på tankbilen åpner seg. Tankene på bilen blir vasket innvendig med syre, lut, og varmtvann som holder opptil 90 grader. Etter vasken finnes ikke en dråpe melk igjen i tanken.

Ivar finner frem vaskekosten fra et av bilens oppbevaringsrom, og vasker bilen grundig utvendig med såpe og vann. Dataprogrammet viser godkjent vaskekvittering av innvendig tank.

Vel hjem!

Om Takk for Maten!

Bli kjent med den norske bonden.  

Vi gir deg bondens hverdag gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til norsk landbruk.

Facebook | Instagram

translation missing: no.cart.general.title