arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Vil vi ha blomstrende
beredskap?

Om vi begynner å koke litt mer poteter til middag, kan vi bli selvforsynte med denne vidunderlige knollen, også kalt jordeple.

Potetdyrkere i Norge produserer potet på kontrakt. Mange av dem leverer både til konsummarkedet, som er oss forbrukere, og til industrien. Bestiller du pommes frites på McDonalds eller Burger King, kommer sannsynligvis poteten fra Solør. Det samme gjelder potetgullet fra Maarud og KIMS.

Potetsortene, som dyrkes i distriktet, er utviklet for å dekke ulike behov. Innovator er potetsorten til fastfood-kjedene. Lady Clair produseres for chipsmarkedet.

Hva binder dem sammen?

Norges største potetdistrikt heter Solør. Følger du Fylkesvei 210 fra Kongsvinger mot Elverum, eller Riksvei 2 på østsiden av Glomma, kommer du til kommunene Grue, Åsnes og Våler.

Landskapet kommunene dekker, kalles Solør. Kirkenær er administrasjonssenteret i Grue, Flisa i Åsnes og Våler i Våler kommune. Alle de tre kommunene strekker seg utover på begge sider av Glomma. Fem broer, vakre på hver sin måte, binder øst og vest sammen.

Lidenskapelig opptatt av potet!

Tom Brauter, som bor i Grue kommune, dyrker ikke bare Beate til BAMA. Den kokefaste matpoteten med rødt skall og hvitt kjøtt. Tom er også frøprodusent. Det betyr at han oppformerer poteter til andre dyrkere. Tom som ble bonde allerede som 16-åring er kjent for sin agronomi kunnskap. Kunnskap om jordbruk, jordkultur og den økonomiske utnyttingen av jord.

En av Tom sine spesialiteter er lysgroing av poteter. Lysgroing er å drive frem groer på potetene ved hjelp av lys og varme. Det bidrar til større avling og bedre kvalitet på matpotetene.

Tom lukter ikke bare på blomstene!

Et sterkt engasjement for selvforsyning brakte Tom Brauter inn i arbeidsgruppa for økt andel av norske poteter. I 2018 nådde de målet med 80 prosent markedsandel. Samtidig som vi kan bli 100 prosent selvforsynt med potet, kan ikke kampen mot import av poteter vinnes på pris. Det er kvalitet de norske dyrkerne må satse på.

På gården hos Tom praktiserer de treårig vekstskifte. Året etter at han har dyrket potet på ét skifte, sår han hvete. Året før han setter poteter, dyrker han bygg. Selv om det er potetproduksjonene som er det viktigste, gjør de alt de kan for å optimalisere kornproduksjonen.

Investerer for millioner!

I nabokommunen Åsnes, på Borg gård, bor Einar Borg. Einar har investert 11,2 millioner i maskiner og utstyr, for å dyrke poteter og korn på 2 000 mål. Det er ulike traktorer, såmaskin, tresker, kornharv, potetopptaker, hypper, 8-skjærsplog, trailersprøyte, kornhengere og potethengere. Einar dyrker sortene Beate og Pimpernell til COOP, og Lady Clair til Maarud.

Kjøper kornet han har tresket selv!

I tillegg produserer han Brage bygg for Felleskjøpet. Frøkorn, som blir renset og pakket av Felleskjøpet, og solgt videre til andre bønder året etter. Når Einar kjøper 600 kg sekker med bygg, er det ofte kornet han selv tresket året før.

Ved siden av å være nybakt far, jobber Einar som fengselsbetjent i Kongsvinger kretsfengsel.

Råeste Norge har å by på?

Samtidig som Solør kan skilte med sandsilt, steinfri jord, som passer ypperlig til potetproduksjon, har distriktet også noen av de råeste bøndene Norge har å by på. De investerer millioner av kroner, for å produsere mat, som er egnet for norske forhold.

Potetdyrkerne skaper ikke bare verdier lokalt for kommunene Grue, Åsnes og Våler. De skaper også arbeidsplasser og verdier nasjonalt for Maarud, Findus, Hoff, BAMA, COOP, Rema og Norgesgruppen.

Det eneste vi som forbukere trenger å gjøre, er å ta fram potetkjelen og koke opp vann. Litt oftere enn vi har gjort før. Spiser vi mer poteter, sikrer vi også vår egen framtid med mat fra norske potetdyrkere.

Det er ikke bare blomstrende beredskap.

Det er bærekraftig verdiskaping!

Takk for Maten!

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon gjennom artikler, kommentarer, små historier, video og andre virkemidler. Sammen bygger vi kunnskap og stolthet, og gir næring til den norske bonden og norsk landbruk.

Mer om Heimkunnskap

translation missing: no.cart.general.title