arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Vi deler kunnskap om norsk mat

På 80-tallet fikk svinebonde Jon 23 kr per kg juleribbe. I 2019 får Jon fremdeles 23 kr per kg juleribbe.

Hva må vi gjøre?

Vi må øke matproduksjon

Norge er 40% selvforsynt med mat. Resten importerer vi. I dag produserer fire land i verden 50% av verdens matbehov. På grunn av klimarisiko anbefaler FN alle land å øke matproduksjon til egen befolkning.

Vi må produsere maten Norge er skapt til å produsere

Hva har Norge av naturgitte fornybare ressurser? Vi har en halv milliard fôreneheter tilgode i utmark. Det betyr at vi kan produsere mer kjøtt og melkeprodukter. Vi kan også produserer mer korn, og grønnsaker med lang holdbarhet som kålfamilien, løkfamilien, rotgrønnsaker og potet.

Vi må spise det vi produserer

Vi kaster ca 30% av produserte grønnsaker fordi de ikke er pene nok. Vil vi ta klima på alvor må vi spise det vi produserer når vi produserer det. Vi må spise mer av norske kortreiste råvarer i sesong.

Vi må øke rekruttering til norsk matproduksjon

Norsk matproduksjon er fastlandsnorge største industri. Landbruk skaper verdier i distriktene, der også maten til dyra er. Vil vi fortsatt produsere mat i Norge må vi rekruttere til bransjen, og morgendagens kompetansebehov i landbruket er teknologibasert kunnskap.

Vi må forstå trusselen antibiotikaresistent

Antibiotikaresistente bakterier er verdens største helsetrussel. For mye forbruk av antibiotika verden rundt over for lang tid bidrar til flere og flere resistente bakterier. Om 10 år kan du bli frisk av kreft, men dø av en infeksjon.

Norske bønder har minst forbruk av antibiotika av matprodusenter rundt om i verden, og veterinærer får ikke provisjon av medikamenter. De får betalt for konsultasjon. Unikt for Norge, Sverige og Finland. I andre land får veterinærer provisjon av salg av medikamenter, og ikke betalt for konsultasjon.

Vi må sette press på aktører i dagligvarebransjen

Dagligvarebransjen forhandler ensidig på volum og pris. Resultatet er to gårdsbruk som legges ned hver eneste dag. Dagligvarebransjen må også ta ansvar og se verdien av kvalitet for helse- og klimatrussel.

Vi må øve press på myndigheter

Selv om FN anbefaler alle land å øke matsikkerheten til egen befolkning, fortsetter en økende import av mat. Myndighetene må ta klimatrusselen på alvor, å legge rammebetingelser til rette for økt matproduksjonen, for å sikre mat til egen befolkning.

Vi må dele kunnskap med politikere

Når politikere ensidig fokuserer på at folk skal slutte å spise kjøtt for å redde kloden, har vi begynt i feil ende. Den riktig enden er alltid kunnskap først, deretter beslutning.

Presisjonslandbruk er en av løsningene på klimautfordringene. Mindre utslipp per enhet produsert mat av naturgitte fornybare ressurser Norge er skapt for å produsere.

Slik deler vi kunnskap

Hvem produserer maten vår?

Vi slipper ny histore hver mandag kl. 9 med fortellinger fra hele verdikjeden i norsk matvareproduksjon. I Takk for Maten! deler vi kunnskap og opplyser folket. Kunnskap er som kjent best når den deles.

Hva skal vi spise?

Vi blir fortalt av politikere og andre myndighetspersoner om hva vi skal spise, og hva vi ikke skal spise. Vi må produsere mer av det vi kan produsere, og vi må spise det vi produserer. Kortreiste norske råvarer i sesong skaper matglede.

Lanseres 2020!

Hva skal du bli?

Vil vi fortsatt produsere mat i Norge har landbruket behov for rekruttering. Heimkunnskap gjør noe med det. Målrettet rekruttering mot målgruppen ungdomsskoleelever som står foran store valg allerede til videregående.

Lanseres 2020!

Her får du kunnskap om norsk mat

Innsikt

Sist oppdatert: 08.12.2019

30 PUBLISERTE INNLEGG

16 519 DELINGER

77495 SIDEVISNINGER

9 155 BILDER

Reisen i bilder

translation missing: no.cart.general.title