Hyse

Fisk

Sesong:
Hele året

Hyse eller kolje, som den også blir kalt, er en av våre viktigste matfisker.

Fisken omsettes fersk som hel fisk, filet eller saltet og røykt. Hysa kan stekes eller kokes og egner seg ypperlig til fiskemat som fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding. 

Tilbehør

Godt tilbehør til hysa kan være bacon, gulrøtter, ertepurrè, potetmos, soyasmør og karamellisert løk.

Bestanden i god fortfatning

Hysa er en bunnfisk som finnes på 40 - 300 meters dyp. De viktigste gytefeltene er i Nordsjøen, langs eggakanten fra Møre og Romsdal og ved Sørvest-Island og Færøyene. Bestanden av Hyse nord for 62 breddegrad N er i god forfatning og produserer årsklasser som vil gi grunnlag for et godt hysefiske fremover. Mer restriktive kvoter har bestanden i Nordsjøen som de senere årene har hatt flere svake årsklasser.

De vanligste fangstredskaper er snurrevad, trål, line og garn.

Relatert innhold

Heimkunnskap deler ærlige og usminkede historier om bonden dag for dag, uke for uke i Takk for Maten!

Tusen takk. Sammen skal vi øke bondens lønnsomhet.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!
Tusen takk. Du vil nå motta SMS-meldinger fra oss.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!