Forside
>
Blogg
>
Ku til kartong!
2019

Ku til kartong!

Til et strengt regulert marked, er fru Helene Alving daglig leverandør. Før vi griper kartongen fra kjøla, er melka til fruen testet og godkjent. Det nærmeste Helene kommer en melkerobot, er bonden Lars som står opp før sola, og som leverer fra ku til kartong tre ganger i uka.

Kombi

1210 fru Helene Alving, fyller snart seks år. Hun er en kombinasjonsku som produserer både melk og kjøtt. Helene har et godt lynne og god helse, og hver dag produserer fruen 30 kg melk. Omregnet blir det 31,5 liter. Før jul i fjor fikk Helene lagt inn et befruktet egg, og til høsten blir surrogatmor fru Alving mor til en kalv.

31,5 liter melk

Hva spiser og drikker fru Alving for å produsere 31,5 liter? Helene spiser ti fórenheter grovfór hver dag. Da en fórenhet er ca 1 648 kcal kan det bety opptil 30 kg gress, eller 16 480 kcal i døgnet. I tillegg spiser hun også ti kg kraftfór, som skylles ned med 100-200 liter vann daglig.

Oppe i otta

For bonde Lars Høvren fra Høvren Gård i Øyer starter dagen med fjøsstell før sola har stått opp. Først rengjør han fjøset, og fórer de 20 kuene, før melking står på programmet. Før Lars starter å melke vaskes juret rent med varme kluter. Ny og ren klut til hver ku. Refleksen som setter i gang nedgiving av melken, stimuleres av varmen og massasjen fra kluten.

Sikkerhet

Lars melker alltid en sprut fra hver spene i en svart plastskål, for å se at det ikke er spor av misfarging eller blod i melka. Finner han noe unormalt i melkeprøva, melkes kua separat i et spann. Slik unngår mistenkelig melk å komme i kontakt med den øvrige melka.

HMS

Melkemaskinen er en god, gammel AlfaLaval med røropplegg og tank. Det betyr at Lars selv må flytte de tre melkestasjonene mellom kyrne, og sette på koppene for hånd. Langs taket løper et praktisk skinnesystem, som han kan skyve de tre enhetene langs, og som sparer bonden for mange tunge løft.

Tre dager i uka

Onsdag, fredag og søndag henter melkebilen melk hos Lars. Den store tanken i fjøset, med kjøleanlegg og konstant omrøring, rommer inntil 2 000 liter melk. Før sjåføren blander melka fra Høvren med melka i tanken på lastebilen, tar også han en prøve av melka. Denne analyseres ved ankomst til meieriet. Hver uke sendes prøver fra Lars sin melk til laboratoriet i Heimdal.

For deg og meg

I Heimdal analyseres melkas innhold av bakterier, fettprosent og proteiner. De sjekker laktoseinnhold, celletall og frie fettsyrer. Spor av eventuelle medisiner fra behandlede dyr, kommer til syne på testene. Alle husdyrmedisiner har karenstid. Det vil si at melk fra dyr som er medisinert, først kan leveres et visst antall dager etter avsluttet kur.

Elitemelk

Ukentlig får Lars tilbakemelding på prøvene av melka. Analysene gir grunnlag for oppgjøret fra Tine. Ut fra grunnprisen per liter melk, kan Lars få tillegg eller trekk i forhold til protein- og fettinnhold. Riktig fòring og friske dyr kan gi elitemelk, som igjen gir mer penger i kassa.

Kvotepliktig

Melk er et strengt regulert marked. Skal Lars få solgt melka, må han ha melkekvote. Melkekvoten kan enten eies eller leies. Lars eier en melkekvote på 110 000 liter i året, og optimaliserer produksjonen etter kvoten. Leverer Lars mer melk enn kvoten, får han trekk i avregningen. Overskuddet av melk bruker bonden til å fòre opp kalvene.

Vidunderku

Alle melkekuene til Lars er NRF-kyr. NRF står for Norsk Rødt Fe. Disse kyrne melker bra, produserer mye kjøtt, har sterke bein, god fruktbarhet og kalver lett. Også utlandet har blitt oppmerksomme på vidunderkua fra Norge. I dag eksporteres NRF-semin fra Geno på Hamar til over 30 land, og i flere år har NRF vært verdens mest solgte ku.

Ingen fritidsproblemer

Mellom fjøsstellene morgen og kveld jobber Lars som melkerådgiver for Tine. Han følger opp 112 melkebønder mellom Lillehammer og Ringebu. På fritiden spiller bonden tuba i Tretten musikkforening, lager spekepølse, holder kurs i lefsebaking, og sitter i kommunestyret i Øyer.

Dødelig tilstand

Sist vinter ble Helene svært syk. Hun hadde fått løypedreiing. En akutt situasjon der den siste av kuas fire mager vrir seg og kommer ut av posisjon. Tilstanden er potensielt dødelig. Fruen måtte legges over på rygg. Magen ble løftet og klemt på plass, og til slutt festet dyrlegen et par sting i bukveggen. Til høsten får surrogatmor 1210 Fru Helene Alving kalv nummer fem - det var ingen selvfølge!

Takk for Maten!

TyrGenoNorsvin
Foto: Eirik Jeistad Tekst: Elin Marie Ulsaker, Mariann Tveter

Relatert innhold

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Heimkunnskap deler ærlige og usminkede historier om bonden dag for dag, uke for uke i Takk for Maten!

Tusen takk. Sammen skal vi øke bondens lønnsomhet.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!
Tusen takk. Du vil nå motta SMS-meldinger fra oss.
Obs! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen. Takk!